A fehérjedús táplálkozás elősegíti a fogyást?
“Ellenőrzött kísérlet a sovány testtömeg megőrzéséről fehérjedús étkezést helyettesítő készítmények által.”
Leo Treyzon, Steve Chen, Kurt Hong, Eric Yan, Catherine Carpenter, Gail Thames, Susan Bowerman, He-Jing Wang, Robert Elashoff és Zhaoping - Humán Táplálkozási Központ (UCLA)
Mit vizsgált a tanulmány?
A vizsgálatra 100 túlsúlyos ember jelentkezett, hogy a fogyásuk mértékét vizsgálják egy éven keresztül, két különböző mennyiségű fehérjebevitel mellett.
Mi volt a tanulmány célja?
A kutatók azt szerették volna megtudni, hogy a több fehérjét fogyasztó emberek többet fogynak-e, mint a normál mennyiséget fogyasztók. Mivel a fehérje elősegíti a sovány testkompozíció fenntartását, arra is kíváncsiak voltak, vajon több testzsírtól szabadulnak-e meg a magas fehérjetartalmú diétán levők, mint a kontrollcsoport, még ha a végső súlyvesztés egyforma is lesz.
Mit kellett a vizsgálat alanyainak tenniük?
A vizsgált alanyoknak olyan diétát kellett követniük, melyben napi két étkezést Formula 1 Shake-kel helyettesítenek, egy kiegyensúlyozott étkezés és néhány egészséges nassolnivaló.) Az alanyokat két csoportra osztották. Az egyik csoport – a magas fehérje-bevitelű – a shake-et extra hozzáadott fehérjeporral (PPP) fogyasztották, míg a másik csoport a Formula 1 készítményt keverte a shake-be, viszont placebo PPP port adagoltak hozzá, mely nem tartalmazott ténylegesen fehérjét. Az alanyoknak nem volt tudomása arról, hogy melyik csoportba kerültek.
Mi történt?
Mindkét csoportban nagyjából azonos volt a súlyvesztés, de ahogy a kutatók is sejtették, a több fehérjét fogyasztó emberek több zsírt vesztettek, mint a normál mennyiségű fehérjét bevivők. Kijelenthetjük, hogy az étkezést helyettesítő shake-ek hatékony eszköznek bizonyultak a fogyásban.
Az eredmények nyilvánosak már?
A Nutrition Journal 2008. augusztusi számában beszámoltak a tanulmányról.
Horváth István