Bizonyos idő már eltelt azóta, hogy elkezdődött a ‘zsírmentes étel’ őrület, de a folyamatosan jelentéseknek köszönhetően, melyek azt részletezik, hogy túl sok zsírt fogyasztunk, az élelmiszergyártók szó szerint több ezer alacsony zsírtartalmú, vagy zsírmentes étellel kezdtek el minket kísérteni a szupermarketek polcain. De a fogyasztóknak óvakodniuk kellene – az alacsony zsírtartalmú, light, vagy zsírmentesnek titulált ételek nem tartalmaznak kevesebb kalóriát.
Néhány címke első látásra – ‘light-nak’ kikiáltott módosított ételek – a könnyelmű vásárlót arra engedi következtetni, hogy ezen termékek egészséges ételként fogyaszthatóak. Csak ha közelebbről vizsgáljuk meg a tápérték adatokat, lesz szembetűnő, hogy ezek a bizonyos ‘light’ termékek nem feltétlenül rendelkeznek alacsonyabb kalória tartalommal.
A címkézési törvények elég világosak ebben a tekintetben – az olyan ételek, mint a ‘light’ majonéz, vagy ‘light’ salátaöntet, azért kerültek így címkézésre, mert az eredeti formulához képest harmad annyi kalóriát, vagy fele annyi zsírt tartalmaznak. De ha nem utalnak kevesebb zsírra vagy kalóriára, a ‘light’ kifejezés jelenthet könnyebb ízt, színt, állagot, és ahhoz, hogy ezeket észrevegyük a címkén, igazán éleslátásúnak kell lennünk. A ‘light’ olívaolaj könnyebb ízű, de pont ugyanannyi kalória van benne, mint az extra szűz olívaolajban.
Azon ételek, melyeknek adagja kevesebb, mint fél gramm zsírt tartalmaz, megkaphatják a zsírmentes címkét - tehát hacsak nem fogyaszt jóval többet az ajánlott mennyiségnél, észreveheti, hogy az adott ételből származó zsírbevitele alacsonyabb lesz.
A sütött késztermékek, mint a kekszek és sütik esetében a zsírmentes változatok gyakran sokkal több cukrot tartalmaznak, mint a hagyományos változatuk, és nincs tényleges különbség az adagonkénti kalóriatartalmukban. Néha az eredeti változat közel sem tartalmaz annyi zsírt, így talán jobb a hagyományos terméket választani, mert gyakran még olcsóbb is ‘zsírmentes’ változatánál.
A fenti “szabályok” érvényesek a ‘cukormentes’ ételekre is – adagja kevesebb, mint fél gramm cukrot tartalmazó termékek címkézhetők így. De elegendő mennyiséget fogyasztva belőlük, jelentősen hozzájárulhatnak kalória-beviteléhez. Néhányan úgy falják a ‘cukormentes’ édességeket, mintha a mai lenne életük utolsó napja, és ezzel sok száz felesleges kalóriát visznek be naponta.
Az élelmiszergyártók egészségügyi megfontolásból igyekeznek eltávolítani termékeikből a transzzsírokat, de bizonyos esetekben telített zsírokkal pótolják azokat, ami ugyancsak emelheti a koleszterinszintet. És ahogy a cukor esetében, itt is elmondható, hogy azon ételek, melyeknek adagja kevesebb, mint fél gramm transzzsírt tartalmaz, ’transzzsír-mentes’ ételként tüntethető fel. Ezért mindig olvassa el a címkéket és figyeljen oda az adagokra!
Néhány termék nem mentes bizonyos összetevőktől, de kevesebbet tartalmaz, mint hagyományos változata. Ha csökkentenek egy tápanyagot, például a zsírt 25%-kal, akkor a címkén már nyugodtan állíthatják, hogy ’csökkentett’ vagy „kevesebbet tartalmazó” – például „csökkentett kalóriatartalmú majonéz” vagy „60 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos majonéz”
Az élelmiszergyártókhoz is eljutott a fogyasztók hangja, és azon dolgoznak, hogy megfeleljenek a csökkentett zsír-, cukor-, és kalóriatartalmú ételek iránti folyamatos keresletnek. És habár a címkézési jogszabályok elég világosak, mégis szükségeltetik némi összehasonlító elemzés vásárlásaink során. Mert a zsírmentes sütik talán alacsonyan tartják zsírbevitelét, de megsokszorozzák cukorbevitelét és a végén ott tart, hogy többet fizet és kevesebbet takarít meg, ha másból nem, a kalória-bevitelből.
Horváth István