. Ma Márk napja van.
Bejegyezték a Magyar Ülnöki Egyesületet
2012-04-26 13:31:02
Bejegyezték a Magyar Ülnöki Egyesületet

Bejegyezték a Magyar Ülnöki Egyesületet

Hosszas szervezőmunka után 2012. március 7.-én jogerős bírósági végzéssel bejegyzésre került a Magyar Ülnöki Egyesület. 

Mint az korábban már az Őrbottyáni Hírhatár Online oldalán megjelent cikk megírta, az Egyesület létrehozásának fő célja az ülnöki tevékenység társadalmi és igazságszolgáltatáson belüli erősítése, színvonalának emelése, a bírósági

ülnököket megillető jogok érvényesülésének elősegítése.


Ezek megvalósulása érdekében továbbképzésekkel, szakmai találkozókkal, hazai és nemzetközi tanulmányutak szervezésével kívánjuk szélesíteni tagjaink ismereteit, hiszen a jól felkészült, tájékozott, több ismeretanyaggal rendelkező ülnökök eredményesebben és hatékonyabban tudnak részt venni az igazságszolgáltatás munkájában. A Magyar Ülnöki Egyesület társadalmi küldetése annak segítése, hogy az igazságszolgáltatásban a szakmai bíráskodás mellett a társadalmi igazságosság is hatékonyan érvényesülhessen. 

 

2012. január 12.-én az Egyesület megalkotta  Alapszabályát.

 

A Magyar Ülnöki Egyesület Alapszabályában is megfogalmazott egyik célja, hogy létrehozza - a hivatásos bírákéhoz hasonlóan - a Bírósági Ülnökök Etikai Kódexét. 

A Kódex megalkotása nem kis munka, hosszabb időt vesz igénybe. Az Alapszabály szerint az Egyesület erre a munkára Előkészítő Bizottságot hoz létre, melynek javaslata alaján a Közgyűlés fogadja el a dokumentumot.

 

Elkészült a honlap is, amely a http://www.ulnokok.hu címen érhető el. Ugyan néhány menűpont még feltöltés alatt áll, de már így is nagyon sok információt találhatnak az érdeklődők, illetve a már ülnök kollégák. Olvashatják pl. a MÜE az új Btk. társadalmi vitájához kapcsolódó véleményét, vagy az Országos Bírói Hivatal (OBH) talárviseléssel kapcsolatos új szabályozási tervezetéhez készült egyesületi állásfoglalást.

2012. május 11-12. között Brüsszelben szervezik meg a Nem hivatásos (laikus) bírák Európai Napját, melynek keretében az Európai parlamentben sor kerül a Nem Hivatásos Bírák Európai Szerződése ünnepélyes aláírására is.  További kapcsolatfelvételt tervez az Egyesület hasonló külföldi szervezetekkel, akikkel tapasztalatot lehet cserélni az ülnöki feladatok mind jobb ellátása érdekében.

 

Az ülnököknek, valamint érdeklődőknek jó böngészést kíván az Egyesület a honlapján. Az Egyesület továbbra is várja azoknak a bírósági ülnöknek a jelentkezését, akik szeretnének csatlakozni. A belépési szándékot az ulnokok@ulnokok.hu vagy ulnokok@gmail.com email-címen lehet jelezni.

 

ELŐZMÉNY>

 

.(A honlap fejlődéséről, aktuális eseményekről, érdekességekről később ismét hírt adunk. Szerk.)

Utoljára frissítve: 2012-05-02 10:52:08

További híreink
Ombudsmani állásfoglalás
Nem kérhető díj a szülőtől, aki beteg gyereke mellett marad a kórházban.
2018-12-08 21:23:40, Hírek, Jogi rovat Bővebben
Szombaton kezdődik a hivatalos választási kampány
Egy választópolgár több jelöltet is támogathat.
2018-02-14 19:08:52, Hírek, Jogi rovat Bővebben
Hihetetlenül megnőtt a mediáció szerepe 2018. január 1-je óta
Nem kell már évekig bíróságra járni sem válási, sem gazdasági ügyekben.
2018-01-16 18:54:11, Hírek, Jogi rovat Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>