. Ma Amália napja van.
Csurka István végső útjáról…
2012-02-18 20:19:22
Csurka István végső útjáról…

Csurka István végső útjáról…

Dörner György, az Új Színház igazgatója Reményik Sándor Halotti beszéd a hulló levelekhez című versével búcsúzott az írótól. Az ’56-os hősök parcellájában lévő sírnál a gyászoló tömeg elénekelte a Himnuszt, majd tapssal búcsúztak Csurka Istvántól.

 

A Fiumei úti Sírkert (Kerepesi temető) Magyarország egyik legrégibb összefüggően megmaradt sírkertje. Egész Európában az egyik legteljesebb „Nemzeti Pantheon”, ahol történelmünk és kultúránk nagy alakjai: politikusok, művészek, tudósok nyugszanak.

 

1855-ben Vörösmarty Mihály volt az első jeles személyiség, akit itt helyeztek nyugalomra. Temetése egyúttal a Bach-rendszer elleni néma tiltakozás is volt. A továbbiakban a magyarság legnagyobbjai találtak végső nyughelyre e temetőben.

 

Akik csak egy keveset hallottak a parcella történetéről, nevéről azok is a forradalomra és az itt eltemetettekre – köztük Nagy Imre volt miniszterelnökre asszociálnak, de ő a Rákoskeresztúri sírkertben nyugszik. Itt található azonban Batthyányi síremléke, és Antall József örök nyugvóhelye is.

 

A parcella nem csak a nemzeti harc, bukás és feltámadás szimbóluma, jelképe a nemzet sokévtizedes kettészakadottságának is. Ötven évvel a forradalom után a forradalom és a kommunista rendszer öröksége körül még mindig elkeseredett viták folynak, az évfordulókon a baloldali megemlékezőket, sőt a forradalomnak a politikai baloldalra került résztvevőit is gyakran köszönti füttyszó a 301-es parcellában.

Szatzsu

 

További híreink
Erősen kritizálja az ellenzék a DK dk-s árnyékkormányát
A teljes ellenzéki összefogás egyelőre a múlté, a DK nekikészülődött és megalakította az árnyékkormányát. Ezzel feltehetően az ellenzéki politizálás vezető ereje próbálná...
2022-09-27 17:26:47, Hírek, Fókuszban Bővebben
Letartóztatták Gyenes Leventét
Letartóztatták Gyömrő polgármesterét – adta hírül a Magyar Nemzet. A lap információi szerint a NAV nyomozói a napokban őrizetbe vették, majd a bíróság csütörtökön le is t...
2022-09-16 10:15:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Kecske, káposzta - Rogán Antalhoz kerül a közpénzek felhasználását ellenőrző állami hivatal is
Egy kedd este megjelent kormányrendelet szerint szerdától már nem a miniszterelnök, hanem a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszteri rangú vezetője irányítja a Kormányzati...
2022-09-14 19:49:30, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Alapanyag és csomagolóhiány is sújtja a székesfehérvári üzemet, a Mondelez Hungária Kft. igyekszik minél előbb...
Bővebben >>