. Ma Emma napja van.
Dobos-boros gasztrofesztivál
2012-06-30 13:21:58
Dobos-boros gasztrofesztivál

Dobos-boros gasztrofesztivál

A népdalkörösök versenyével elindult a hétvégi nagyszabású rendezvény. Az Innovációs központ második emeleti nagytermében gyülekeztek a népdalkörök és szólisták országos minősítő versenyére érkezett résztvevők.


A gyönyörű népviseletekben megjelent résztvevők egymásnak adták a "színpadot", hogy bemutathassák énekeiket a háromtagú zsűrinek. Az érdeklődő közönségnél - kivétel nélkül - minden egyes produkció óriási tapsvihart váltott ki. Ami mégis külön megjegyezhető, a gyermekkorú énekesek, valamint - a szintén gyerekekből álló - citerazenekar versenyprogramja. Örömmel lehet nyugtázni, van folytatása a népzenei hagyományoknak.

 

Cikkünk és galériánk a kétnapos rendezvény ideje alatt folyamatosan frissül.

 

18:35

Megszületett az eredmény, a zsűri  14 kórusnak minősítő fokozatot adott, 2 kórus pedig Arany Páva minősítést kapott.

(egy kis ismertetés, mit is jelent ez a minősítés: 1970-ben alakult a KÓTA - Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, egy minősítés 2 évig tart, így a mostani - Veresegyházon zajlott - zárótalálkozó a 16. volt ebben a sorban. A KÓTA célja:  A magyar énekkari és népzenei kultúra ápolása, hagyományaink megmentése és továbbadása, a zenei műveltség emelése, kulturált szabadidő tevékenység segítése.)

 

Szerkesztőségünk ezúton is gratulál a veresegyházi kórusnak az elnyert Arany Páva minősítéshez!

 

21:15

Este 20 órai kezdettel Tabáni István lépett a színpadra. A hőmérséklet kicsit mérséklődött, meglendült olykor-olykor a szellő is, a vízpartokról is megérkeztek a lakosok, így gyorsan megtelt a Városháza előtti tér, valamint a térre vezető utak. A hallgatóság nem csalódhatott, Tabáni István elénekelte az összes sikerszámát a közönség nagy örömére. Az utolsó számokat már együtt énekelték zenei kíséret nélkül. A szervezők arról is gondoskodtak, hogy az autogram-kérők se maradjanak hoppon. (amikor a tudósító elhagyta a helyszínt, Tabáni István fáradhatatlanul dedikálta a fényképeket)

 

A jól sikerült koncert után szinte azonnal színpadra lépett a Happy Five Band, és igazi utcabál hangulatot varázsoltak egy pillanat alatt. Eleinte a közönség csak ült és hallgatta a ritmusos számokat, de a lábak még így is mozogtak, majd egyre többen táncra perdültek.

 

(ahhoz, hogy minden rendben legyen, biztonságban érezhessék magukat az ünneplők, szórakozók, szinte láthatatlanul, de annál nagyobb biztosítással megjelentek a rendőrség szolgálatban lévő tagjai, a városőrség, valamint a polgárőrség)

 

Az ünneplők nem maradnak étel és ital nélkül ma sem, a vattacukron, pattogatott kukoricán, kürtős-kalácson túl, volt fagylalt, cukorkák, törökméz, kókuszos csemegék, és minden, ami egy ilyen vásári, városi ünnephez illik.

 

Vasárnap reggel mintegy 40 csapat regisztrálta magát a főzőversenyre. A sivatagi meleg mellé nagyon sokan, nagyon jó hangulatban álltak neki a bográcsos ételek főzéséhez. A szakmai zsűri avatott felügyelete mellett készültek a különböző ételek. A csapatok sorszámokat kaptak, amelyet a kóstolás és zsűrizés után váltottak át nevekre. Nem szeretnénk senki ízlelőbimbóit, gyomrát feleslegesen izgatni, de álljon itt néhány étel neve, amelyek rotyogtak a bográcsokban: lecsós pörkölt nokedlivel, citromos vaddisznópörkölt, pacal, velős lecsó, birkapörkölt, csikóstokány, pásztortarhonya, marhapörkölt, halászlé, chilis bab, zöldséges borjúragú, rétegelt pörkölt, tüzes gombóc, tejfölös gombás ragú, szabolcsi töltött káposzta, slambuc, vadászgulyás gazdagon, bakonyi halgombócleves, füstölt csülkös bableves, tyúkpaprikás, disznótoros káposzta, lábszárpörkölt, őzpörkölt bazsalikomos puliszkával, rizlinges kakas, jókai bableves, pörkölt tönkölygaluskával, vargányás vörösboros marhapörkölt, káposztás bableves vargányával, gulyásleves, erdélyi csorbaleves. (képek a galériában)

A főzőverseny délben zárult, ezután következett a zsűri kóstolása, rangsorolás.

 

Megérkezett az 1000 szeletes Dobos-torta, amely pillanatok alatt gazdára talált. Amíg az érdelődők és a csapatok vártak az eredményhirdetésre, a színpadon jó ebédhez szólt a nóta.

 

A zsűri döntött, megkezdődött a díjkiosztás, amelynek az első része az egyházi és világi borok versenyének eredményhirdetésével indult, majd Benke László, a zsűri elnöke lépett a mikrofonhoz. Néhány főzéstechnikai jó tanáccsal látta el az amatőr indulókat, majd az oklevelek és díjak átadása előtt megköszönte Veresegyház városnak, Pásztor Béla polgármester úrnak, hogy ilyen remek rendezvényt szerveztek. Elsőként a különdíjasokat sorolták fel, akik egyenként felmentek a színpadra átvenni az okleveleket: General Electric, Dézi kávéház, Szathmáry, Szabó Zoltán, Blaha Vadász, Forman Imre, Coop abc, Czene Istvánné, Zsolnay Sisters, Apukák kan klub, Fehér Asztal lovagrend, Molnár András, Posta Zoltán, Ligetek Napfény.

A helyezettek: III. hely Posta Zoltán, II. hely Hagyományőrzők, I. hely General Electric

Abszolút helyezettek: III. hely Sanofi csapat, II. hely Dr. Nagy Zsuzsanna, I. hely Veresegyház és vidéke Takarékszövetkezet.

 

A díjazottakat óriási taps és ováció kísérte.

 

Az esti programokra enyhült a hőség, a térre azok is kilátogattak, akik nem merték vállalni a napközbeni részvételt, illetve a vízparton próbálták átvészelni a nappalt. A népzenei műsorokat követően színpadra lépett Molnár Erik és színész-énekes társai, népszerű operaslágereket, majd operett-dalokat adtak elő. A sikert mi sem bizonyítja jobban, minthogy a közönség háromszor visszatapsolta a szereplőket.

 

Utolsó fellépőként érkezett Janicsák Veca, aki kisgyerekek társaságában énekelt a közönség nagy örömére.

 

Az este tüzijátékkal fejeződött be.

 

(ezúton is szeretnénk megköszönni a Gamesz vezetőjének, hogy a nappali forróság enyhítésére telepített egy zuhanyt, amelyből folyamatosan frissítő víz folyt, így elkerülhetővé vált az enélkül  akár bekövetkezendő rosszullét)

 

 

GALÉRIA>

Utoljára frissítve: 2012-07-02 10:13:10

További híreink
A Veres1 Színház közleménye
A Veres1 Színház is áldozata a kultúrális tao-megvonásnak.
2018-11-18 20:33:03, Hírek, Kultúra Bővebben
Vörös
Vers
2018-10-23 20:22:48, Hírek, Kultúra Bővebben
A Valentin nap eredete
Ezen az ünnepen (amelynek vallási eredete az idegen elnevezés elterjedése miatt Magyarországon elhomályosult) a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.
2017-02-14 11:02:59, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>