. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Dr. Zacher Gábor előadása
2012-04-04 20:40:09
Dr. Zacher Gábor előadása

Dr. Zacher Gábor előadása

A Mézesvölgyi Általános iskola auláját nagyon sok szülő és meglepő módon tizenéves fiatal töltötte meg. A bevezetőt és köszöntőt Pásztor Béla polgármester tartotta.



A polgármester úr elmondta, nem ismerte fel a főorvos urat, pedig együtt ültek korábban,  csak akkor még hosszabb szakállal rendelkezett,  majd megköszönte, hogy eljött a  városba, és előadást tart korunk fenyegető problémájáról a  számára meglepően szép számú hallgatóságnak. Ezzel átadta a mikrofont dr. Zacher Gábornak.

 

Dr. Zacher Gábor mielőtt az előadást elkezdte volna, tisztázta polgármester úr félben maradt mondatát, a Pest megyei Közgyűlésben ültek együtt. Ezt a bejelentést élénk derű követte a teremben.

 

A főorvos úr elmondta, április 1-től változott a C-lista törvényi szabályozása, amely nagy feladatot ró a rendőrségre, a gyógyítókra. Itt fontosnak tartotta tisztázni, a kábítószer-fogyasztó nem beteg, az egy tünet. A mostani 15-16 éves fiatalok a helyüket kezdik keresni a világban, leszakadóban vannak a szülőktől, a miértekre keresik a választ. Tehát, a kábítószer-fogyasztás a "fának a gyümölcse", miközben a fa többi részével nem foglalkozik senki.

 

Véleménye szerint a szülőktől rossz példamondat hangzik el, szinte kivétel nélkül, "bezzeg az én időmben", hiszen a szülők pontosan tudják, hogy az ő idejükben akkor értek véget a szórakozási lehetőségek, amikor a mai fiataloknak ma kezdődik, hajnalban érnek véget a bulik, de akkor sem mennek haza, hanem indulnak a másik helyre, további after-partikra, nem ritka, hogy 3-4 napon keresztül jönnek-mennek.

 

A szülők akkor nyugodtnak érzik magukat, amikor iskolai időszak van, mert olyankor keretek közé vannak szorítva a gyerekek, a nyári időszakra ez viszont nem érvényes, olyankor a fiatalok figyelem, keretek híján próbálkoznak a szerrel. Megjegyezte: az EU-ban az elmúlt 2 évben 142 új szert regisztráltak.

 

A főorvos úr úgy véli, a fiatalok többsége alkalmi kipróbáló, velük nincs baj, nem is lesz, önmegvalósításukat keresik, kamaszkori problémáikat pszichotróp szerekkel próbálják orvosolni. Ebbe a körbe tartozik az alkohol is, amely időszakosan megold problémákat, "segít átugrani bizonyos kamaszkori hiányosságokat. Tudni kell, hogy a marihuana tipikusan "csapatsportág", összeköti a fiatalokat az élmény, de ettől valószínűleg nem lesznek függők.

 

Dr. Zacher Gábor úgy véli, a szülőknek ezeket a kamaszkori "lukakat" beszélgetésekkel kellene kitölteni, majd elmond egy riasztó adatot: felmérések bizonyítják, hogy ma a szülők napi 7 percet szánnak a gyerekükre, miközben a gyerek minimum 3 órát ül a számítógép előtt ellenőrizetlenül, a felnőtt pedig átlag három és fél órát nézi a televíziót. Véleménye szerint ez riasztóbb a mai Magyarországon, mint az államadósság, vagy a benzinár.

 

Ezt követően elmondta, milyen kábítószerek vannak, milyen a hatásuk, de főleg arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülő hol tudja elrontani a gyerekkel való őszinte viszonyát. A teremben az előadás közvetlensége, a plasztikus példák felsorolása remélhetőleg sok szülőt elgondolkodtatott, és változásra késztetett.

 

Csak remélhetjük, hogy a szülők mélyen magukba néztek, és komoly változást hoz az életükbe ez az előadás, amely kézközelbe hozta a retteget kábítószert, valamint azt a küzdelmet, amelyet csak összefogással lehet elérni.

 

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>