. Ma Auguszta napja van.
Egy melós levele
2013-02-25 16:36:47
Egy melós levele

Egy melós levele

Rainer M. János, Széchenyi díjas történész, úgy vélte 2006-ban, hogy a Kádár-korszak abban különbözött a szovjet befolyás alatt álló, többi kelet-közép-európai ország társadalmaitól, hogy jobb volt az emberek közérzete, mely több tényezőnek tulajdonítható: kiszámítható, garantált növekedés, mindenki rengeteget dolgozott, mert volt munka, és növekedett az életszínvonal.

 

Ezért, bár Kádár Jánosról nem lehet sok jót elmondani, és semmiképpen sem gondolja hősnek, életútjában nem lát morális példákat, és még azt sem gondolja, hogy mindenképpen a lehető "legjobb" vezetője volt Magyarországnak.

 

Nem gondolja továbbá azt sem, hogy szűk mozgásterét maximálisan kihasználta volna. Tényként említi azonban, hogy tehetséges politikus volt, aki valóban meghatározott egy hosszú korszakot a 20. századi történelemben.

 

Érthető azonban, hogy különösen erős a nosztalgia iránta többek közt azért, mert volt a Trabant, a kockaházak, a piros útlevél és élelmet is lehetett kapni. Véleménye szerint, elmondható, hogy az 1956-ot követő megtorlások és bebörtönzések sem tudták erodálni a társadalmi kohéziót és szolidaritást.

 

Az életszínvonal-növekedésnek viszont politikai hatása is volt, és ezért következett be az, hogy sokan vágyakozást éreznek az 1980-as évek iránt.

 

Amint, írtam, ez egy Széchenyi-díjas történész véleménye volt. Nézzük, hogyan vélekedik erről egy melós, napjainkban.


"Hallom a hírekben, hogy egykori MSZMP-s Boross Péter együtt emlékezett az egykori KISZ-es Orbánnal azokra a rémes kommunista időkre, amikor az előbbi egy vendéglátó ipari vállalat igazgatói székében, utóbbi pedig ingyenes egyetemi tanulmányai során rombolta a kommunista rendszert.


Megértem őket, biztos rémes volt nekik a kommunizmus, ahol egy melós kinyithatta a pofáját és nem vágta magát hasra egy csepeli proli - ha valaki másfél évtized alatt megszerzett jogász diplomával a kezében - nagyképűsködni akart valahol. Nekik egy olyan világ kellett, ahol nem kilenc millióan érzik jól magukat és egy millióan rosszul, hanem olyan, ahol kilencmillió kiszolgáltatott nyomorultra jut egymillió burzsuj.

 

Ők elérték a céljukat és elvárják, hogy velük együtt visítsuk az üres vályú előtt, hogy milyen rossz is volt nekünk akkor, amikor még nem vályúból, moslékkal etettek minket.


Hát, én elszomorítom ezeket az embereket. A többségnek nem volt rossz. Nem éreztük a legjobban magunkat, de minden jobb volt nekünk, mint ma.

 

Abban a rohadék rendszerben lakást adtak a fiatal házasoknak, ma devizahitelt kaptak és többségük el is menekült az országból emiatt.

 

Abban a rohadék rendszerben, ha nem mentünk el dolgozni a rendőr kergetett minket, ma akkor kergetnek minket, ha dolgozni akarunk vagy feketén munkát vállalunk.

 

Abban a rohadék rendszerben mindenkinek volt mit ennie, nem adalékokkal, hamisított húsokkal, lejárt szavatosságú élelmiszerekkel tömtek minket és senki nem volt ráutalva, hogy egy tál levesért naphosszat dolgozzon.

 

Abban az átkozott rendszerben Trabanttal jártunk ugyan a Balatonra nyaralni, de legalább volt mivel és volt hova. Ma elszédülünk már attól is, ha csak a benzinkutak ártáblájára nézünk és a járdaszigeteknél távolabbra nem jutunk nyaranta.

 

Abban a rohadék rendszerben, ha betegek voltunk, kórházba mentünk és meggyógyítottak minket. Mára táppénzcsalók, álrokkantak, munkakerülők lettünk.


Végül, és ez talán a legfontosabb, abban a rendszerben emberekké lehettünk, dolgozhattunk, boldogulhattunk, gyarapodhattunk. Érték volt a gyerek, a jövő záloga.


Ma kétségbeesetten tekintünk rájuk, féltjük őket a holnaptól, mert azt látjuk, hogy semmi, de semmi esélyük a boldogulásra. Ha nem akarjuk, hogy éhen dögöljenek huszonévesen, akkor szinte nekünk kell őket idegenbe taszítani. Messzire tőlünk, olyan messzire, hogy öreg korunkra biztosan magunkra maradjunk.


Ma, amikor ennek a rendszernek a képviselői gyalázzák azt a rendszert, fázós kezem ökölbe szorítom és dühösen, nagyon dühösen emlékszem arra a világra, amikor még nem senkiházi senki volt a nevem, hanem voltam valaki, aki büszke lehetett magára."


Forrás: Munkások Újsága nyomán

Szs

Utoljára frissítve: 2013-02-25 19:43:43

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kizárási eljárást indít a Momentum Jancsó Andrea, ferencvárosi önkormányzati képviselő ellen, közölte a párt p...
Bővebben >>