. Ma Gedeon napja van.
Februárban kezdődik az idei első gyermekvasutas tanfolyam
2015-01-19 12:41:59
Februárban kezdődik az idei első gyermekvasutas tanfolyam

Februárban kezdődik az idei első gyermekvasutas tanfolyam

Február 7-én indul a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút tavaszi tanfolyama.


Az érdeklődő iskolások január 17-étől, szombattól regisztrálhatnak a www.gyermekvasut.hu weboldalon keresztül. A négyhónapos képzést követően a gyerekek a nyár elején állhatnak először szolgálatba, a végzetteket júniusban avatják gyermekvasutasokká.

 

A képzés során a tanulókat felkészítik a gyermekvasutas szolgálatokra és a kisvasutas életre. Heti egy alkalommal elméleti és gyakorlati foglalkozásokon vesznek részt a leendő gyermekvasutasok a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthonépületben, a kisvasút állomásain, valamint a MÁV Baross Gábor Oktatási Központjában. A leendő gyermekvasutasok elsajátítják a vasúti jelzési és forgalmi ismereteket, szabályokat, majd vizsgát tesznek, hogy aztán a nyáron már teljes felelősséggel irányíthassák a kisvonatokat, szolgálják a Gyermekvasutat és főként az utasokat. A végzetteket ünnepélyes keretek között júniusban avatják gyermekvasutassá. Természetesen mindeközben az általános iskoláikban is folytatniuk kell a tanulást, s ott is jó eredményt kell produkálniuk.

 

A tanfolyamra azok az iskolások jelentkezhetnek, akik az általános iskola negyedik, ötödik vagy hatodik osztályába, illetve ennek megfelelő gimnáziumi osztályba járnak, valamint a tanulmányi átlaguk legalább négyes; a gyermekorvos alkalmasnak találja őket a gyermekvasutas szolgálatra; továbbá a szüleik, iskolaigazgatóik és osztályfőnökeik hozzájárulnak a jelentkezéshez. A felvétel jelentkezési sorrendben történik. Aki nem jut be a tavaszi tanfolyamra, az októberben induló őszi tanfolyammal próbálkozhat legközelebb.

 

Jelenleg mintegy ötszáz gyermekvasutas rendelkezik a szükséges vizsgával, munkájukat közel hetven ifjúsági vezető (korábbi gyermekvasutas) segíti, irányítja. Tavaly nyáron 130-an váltak gyermekvasutassá. Ezzel sokuk talán évtizedekre a vasutas egyenruha, szakma mellett kötelezi el magát, mert gyakori, hogy a Gyermekvasútnál szerzett élmények, barátságok  hatására, vagy hivatástudatból a gyerekekből vasutasok, sőt vasúti vezetők lehetnek.

 

(forrás: Gyermekvasút)

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem...
Bővebben >>