. Ma Auguszta napja van.
Gyertek haza vidéki fiatalok cselédnek…!
2018-05-16 21:56:48
Gyertek haza vidéki fiatalok cselédnek…!

Gyertek haza vidéki fiatalok cselédnek…!

Szépen lassan, de biztosan egyre jobban kirajzolódik a vidéki Magyarország jövőképe a napi politikában. Cselédkönyves leszel.


Vége a szép időszaknak, amikor volt fejlődés, volt jövőképe az embereknek. Ma már a viharfelhőkből, amely egyre közelebb kerül, nem csak a villámlás látszik, hanem nagyon mély dörgéseket is lehet hallani… Haragszik a Jó Isten – mondják az idősek, és lehet ebben valami… Igaz, magam sem vagyok most békés hangulatban, kezd a pumpa felszaladni benne. Hallgatom az új agrárminisztert, és előre látom a sötét jövőt…
 
Nagy tudású ember látszatát kelti, igyekszik magát így is mutatni. Beszél a paraszti múltról. Arról, amikor az emberek a  termelőszövetkezetek rabjai voltak. Kényszermunkának is lehetne mondani, ami akkor történt. Hiszen minden nap menni kellett a közös  földekre, és egy valaki mondta meg, mikor, mit kell tenni. Volt valamiféle fejlődés – mondja – hiszen a mezőgazdaság szocialista átszervezése megtörtént. Volt termelés is, és fejlődött a vidék is. Az, nem volt igazán jó, mert a saját kis földecske, amire a paraszt ezer évet várt – háttérbe szorult… Épültek új házak, gazdagodtak is az emberek, de nem olyan mértékben, ahogy szerettek volna… Jött a rendszerváltás és minden megváltozott. A paraszt, a földéhség ismét előtört az emberek lelkéből, és vették birtokba egykori nadrágszíj parcelláikat. Igaz, visszaesett a termelés, de a sajátját művelte az ember… Később, amikor kialakultak a nagy gazdaságok – a kicsiket felvásárolták – megszűntek a munkahelyek, eltűntek azok a kis üzemek, amelyekben az emberek dolgozhattak, valamiféle ipari tevékenységet folytathattak… Mire észhez tért az ember, már nem volt földje, és nem volt munkája sem. Jövedelme csak abból volt, amit az önkormányzatok segélyként kiosztottak. Akinek maradt egy kis szántója, földecskéje, munkagépe, pénzzé tette. Lassan a házacskák is elkezdtek düledezni, és a magyar falu visszasüllyedt a XX század elejére…
 
A vidék egyetlen jövedelmi forrása a nagy gazdaságok – alkalmi munkáiból, vagy a közmunka  programokból adódik többnyire. A nagy gazdaságokban egyre kevesebb a munkáskéz. Nincs, aki dugványozzon, nincs, aki a fontos kézimunkát elvégezze. Alkalmi munkások, igénymunkások a határokon túlról nem igazán kifizetődő és nem is megbízható az ilyen munkaerő. Vannak viszont tömegek a KÖZMUNKA PROGRAMBAN, akik ténylegesen értéket termelő munkát nem végeznek… Ott kaszálnak az árok partján, süttetik hasukat a nappal, és a hónap végén jön a biztos pénz… Kész ráfizetés az államnak.
 
Ezen sürgősen változtatni kell!
 
2018 augusztusától várhatóan nagyon sok helyen megszűnik az állam által finanszírozott – termelési értéket nem képviselő – közmunka. Helyette, lehetőséget kapnak a nagybirtokosok, a birtokosok, a gazdák arra, hogy beálljanak a MUNKAADÓK sorába, és a földeket most már saját alkalmazottakkal műveljék meg. Az egykori közmunkás visszakerül a munka világába, és alkalmazott lesz a saját falujában, és dolgozhat most már az egykori saját földjén – cselédkönyves alkalmazottként – mondom én!
 
Valamikor lombos fa volt az ember! Most, a politika és a gazdaság arra kényszeríti, hogy a saját földjére, egykori birtokára, amiért ezer évig harcolt, most visszatérjen fagyökérként, mindenki által megalázható béresnek, kubikosnak talicskával, vagy kapálni, kaszálni, földműves büdös parasztnak..!
 
Mert más titulusa biztosan nem lesz. Nem lesz neki biztos a havibére, a járandósága, de a munkahelye sem. Függ majd a helyi gazdától, annak nagylelkűségétől, emberségétől, vagy gonoszságától. Saját házát, amit többnyire már egy ideje jelzálog terheli, viszi a bank. Ott lesz fedél nélkül, vele a családja, megalázottan, kisemmizetten, sárba taposva. Már számtalan hasonló esetről tudunk, tudhatunk, amikor a bank vitte a házat, a kis földecskét és mindent, a család pedig maradt a szomszédokra, rokonokra, ismerősökre, munka és jövőkép nélkül.
 
Jön a cselédvilág!  Ma már, aki nézi időnként a gazdag celebeket az állami televízió műsorán elképed, amikor azt hallja, hogy kinek, mennyi cselédje van. Nem háztartási alkalmazott – hanem cseléd! Cselédlány lett az idős asszonyból, a fiatal lányból, akit majd a dúvad gazda időnként leteperhet, a fiatalúr pedig szerelmet tanulhat. Jön vissza a KÖRHINTA időszaka, amikor a gazdag és a szegény összecsap a szép fehérnépért, és ha nem a mesének várjuk a jó végét, a gazdag fog nyerni. A szegénynek legfeljebb a zabigyerek jut..! A vidéknek nincsenek migránsai, nincsenek földfoglaló és veszélyeket teremtő idegenjei, akiktől félni, rettegni kell. Van viszont új földesúr, aki még a derest is bevezetné tán, ha lehetne. Kizsákmányolás magyar módra, amit eddig csak a történelemből ismertünk, most a mindennapok valósává válik. Csak augusztusig kell várni… A munkaadó az új gazda lesz, a munkavállaló pedig a cselédkönyves egykori gazda és jelenlegi közmunkás ...Megoldódik valóban az, hogy munkaalapú lesz a társadalom… Nem kellett hozzá más csak az, hogy a hirtelen meggazdagodott műkörmösök, gázszerelők, haverok, rokonok, akkora földet tudjanak vásárolni, amihez rengeteg munkás kéz szükséges. Nem lesznek rabszolgák, mert azokat el kellene tartani. De lesznek ismét cselédkönyves földművesek, akiknek a jó gazda majd húz fel sorházakat, ahol meghúzhatják magukat, vagy ad helyet az istállóban, karámban, hiszen házaikat eladta a bank, és lehet, hogy  az úr gyermeke lakja annak szobáit! Arról nem szól a fáma, hogy milyen lesz a bérezés. Megállapodás – gondolom én. Hiszen volt egykoron olyan is, hogy dolgozott a parasztja egy évig öltözet ruháért, egy zsák búzáért, szállásért, élelmezésért.
 
Visszafordul a történelem kereke. A Felvonulási téren, már nagyon régen megakadt az óra. Előre már nem megy, visszafelé meg már nem gurulhat – gondoltuk, de lám, ez is megtörténik, csak akarni kell…
 
Annyira örülök! Orbán Viktor miniszterelnök ismét vidéki körutazásra indult. Ellátogat azokra a helyekre, ahol a választások előtt megfordult. Nem tudom, hogy beszél-e, majd arról, hogyan is szűnik meg a közmunka és miként válnak majd ismét cseléddé az egykori zsellérek leszármazottai. Mert valahogy majd csak be kell adagolni azoknak, akik hittek neki, és akik most sorra veszítik el házaikat, ingatlanjaikat és a maradék szabadságukat a munka világában…!!!
 
Gyertek haza vidéki fiatalok cselédnek! 
 
                                                                                                                                                     (V.L.)


További híreink
Neked mennyire fontos kutyád egészsége?
Hol vannak már azok az idők, amikor a kutyákat is egy kalap alá vették a többi haszonállattal, és a ház őrzése volt a feladatuk?
2020-01-20 19:08:35, Hírek, Vélemény Bővebben
Gondolataim a helyi önkormányzati választásról
Célegyenesbe fordult a kampány, amelynek eredményeként a választások után egy „új”(?) képviselő testület fog felállni. (Amely további öt évre döntő befolyással lesz tele...
2019-10-04 13:43:07, Hírek, Vélemény Bővebben
Az Orbán-rezsim bírósági ítéletek, európai uniós döntések ellenére nem fizet
Iványi Gábor mindig az üldözöttek mellé állt. Másokért odaláncolta magát a fákhoz, a kerítésekhez, az ajtókhoz. Vajon őt megvédi-e valaki?
2019-08-06 19:21:50, Hírek, Vélemény Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kizárási eljárást indít a Momentum Jancsó Andrea, ferencvárosi önkormányzati képviselő ellen, közölte a párt p...
Bővebben >>