. Ma Gyárfás napja van.
Ha Gödöllő lenne a Járási Központ - akkor ez kinek lenne jó?!
2012-02-12 11:59:06
Ha Gödöllő lenne a Járási Központ -  akkor ez kinek lenne jó?!

Ha Gödöllő lenne a Járási Központ - akkor ez kinek lenne jó?!

„Veresegyház város lakosaként foglalkoztatnak a járási rendszerrel kapcsolatos friss hírek, mivel nem mindegy számomra, hogy napi teendőim mellett a jövőben hol kell majd intéznem ügyes-bajos dolgaimat. A jelenlegi tervezet szerint Veresegyház a Gödöllői járáshoz fog tartozni. Az Index január 19-i számában olvasható cikk szerint Pásztor Béla polgármester a tervezet megjelenése után azonnal kifogásolta a „monumentális” gödöllői járás kialakítását, melyre válaszolva Navracsics miniszter jelezte, hogy számszerűen ragaszkodik a tervezett 168 új járás kialakításához. 


A tervezet szerint ez lenne Pest megye (ha nem az egész ország) legnagyobb járása, és nehezen elképzelhető, hogy ekkora létszám – 178.000 lakos – ügyeinek intézését Gödöllő képes lenne fennakadás nélkül ellátni. Gödöllő közúthálózata már jelenleg is leterhelt, a tervezet még napi több száz autót kíván ideirányítani. Gödöllő megközelítése a környékbeli településekről csak sokkal nagyobb időráfordítással és több átszállással lenne lehetséges. Nehezen képzelhető el, hogy Gödöllőn a jelenleg meglévő hivatalok képesek lennének befogadni azt az ügyintézői létszámot, amelyik ilyen számú lakosságot korrektül el tud látni. A helyi sajátosságok ismeretének hiánya valószínűleg tovább növeli majd az ügyeiket intézni kívánó állampolgárok nehézségeit.

 

Veresegyház a térség évek óta legdinamikusabban fejlődő városa, melyhez igen sok szállal kötődnek a környékbeli települések lakói. Az évekkel ezelőtt kialakult veresegyházi kistérséget (Csomád, Erdőkertes, Galgamácsa, Őrbottyán, Vácegres, Váckisújfalu, Vácrátót, Veresegyház) ellátó Kistérségi Központnak is helyet adó, tavaly átadott új városközpont kapacitása minden bizonnyal könnyen felfejleszthető. A Veresegyház központú új járási közigazgatási egység kb. 45-50 ezer ellátandó lakossal gyorsabban tudna alkalmazkodni az új feladatokhoz. Kisebb méreténél fogva, a helyi adottságokat jobban ismerve és kihasználva, kisebb költséggel tudna működni. Az alacsonyabb lélekszám, a könnyebb megközelíthetőség, a gyorsabb ügyintézés nyilván kevesebb zavart okozna.

 

Amennyiben a 168-as járásszám tényleg „kőbe vésett”, akkor javaslom a 12 ezer fővel kialakítandó szobi járás váci járáshoz történő csatolását, hiszen Vác megközelíthetősége és az ellátó egységek mérete lehetővé teszi a plusz 12 ezer fő ellátását. Az így felszabaduló helyet pedig Veresegyház veheti át járásközpontként, a jelenlegi nyolc település mellé még Galgagyörk, Kisnémedi, Püspökszilágy, Szada és Váchartyán is az új veresegyházi járáshoz csatolható volna. Tudomásom szerint az érintett települések önkormányzatai többségükben támogatják ennek a járásnak a kialakítását.

 

Ha végiggondoljuk a fenti érveket, könnyen belátható, hogy egy Veresegyház központú járás szolgálná legjobban e terület lakosságának érdekeit. Gondolkozzunk együtt, tegyünk a saját sorsunk jobbításáért és támogassunk egy, a tervezettnél ésszerűbb megoldást!”

 

Közre adunk továbbá, egy olyan oldalt is, ahol a „Facebook társadalom” tagjai csatlakozhatnak a kezdeményezéshez. https://www.facebook.com/groups/152076148242911/

 

További híreink
„Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
Magyar Péter, a TISZA párt alelnöke hétfőn este Rónai Egon – általa – provokatívnak vélt interjúkezdetére radikálisan reagált és kb. két perc elteltével élő adásban kisét...
2024-06-11 18:06:00, Hírek, Fókuszban Bővebben
A Magyar Péter jelenségről
Magyar Péter berobbanása a hazai közéletbe alaposan felkavarta a politikai értelemben vett állóvizet. Sokan és sokféleképpen értelmezték eddig ezt a hazai viszonylatban s...
2024-06-04 15:41:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Még nem volt példa olyan "vitaműsorra", melyet az M1 tegnap hozott tető alá. Dobrev Klára részt vett a műsorba...
Bővebben >>