. Ma Pál napja van.
Hogyan tanítsuk meg a gyereknek, hogy mennyi is az idő?
2019-11-21 19:26:08
 Hogyan tanítsuk meg a gyereknek, hogy mennyi is az idő?

Hogyan tanítsuk meg a gyereknek, hogy mennyi is az idő?

Az idő fogalmával már egészen kis korban megismerkednek a gyerekek, hiszen az “5 perc múlva indulni kell“, vagy a “csak 20 percet kell várnunk“ már igen korán ismerős mondatokká válnak.
 

Igen ám, de nem tudnak mit kapcsolni a mindjárt és az 5 perc fogalmakhoz, ami egyszer hosszú időnek, máskor kevésnek tűnik. Hogyan tanítsuk meg nekik az időt, és azt, hogy éppen mennyit mutat az óra?

 

 

 

Óvodában már nagyon fontos

 

 

 

Az óvodába bekerülve szinte nincs is olyan gyerek, aki ne ismételgetné folyton, hogy “Anya, mikor jössz értem?”, pedig még fogalma sincs az óráról. Te pedig hiába mutogatod neki, hogy melyik mutató hogyan fog elhelyezkedni, mikor odaérsz, hiszen nem tudja, hogy hánykor következik a várva várt időpont.

 

 

 

Vannak sokkal egyszerűbb kérdések, mégpedig, hogy hányat kell aludni a szülinapig vagy éppen a karácsonyig, hiszen azt elég csak egyesével visszafelé számolni. De az idő múlása egészen más tészta. Ha úgy érzed, hogy a gyermeked kellően ismeri a számokat 1-től 10-ig, de jó esetben 25-ig, akkor itt az idő lassan, hogy megismerkedjen az órával, nem kell megvárni az általános iskolát. De nagyon fontos, hogy ne siettesd, ha még nincs rá készen!

 

 

 

Eleinte persze elég a kerek órákat, negyed- és félórákat megtanulni, hiszen ez is épp eléggé igénybe fogja venni a kis emlékezetét. Ha ezek már zökkenőmentesen mennek, akkor következhet a különböző cifrázása a dolgoknak.

 

 

 

Társasjátékkal az időért

 

 

Szerencsére nem kell egyedül megküzdened az óra tanításával, hiszen ma már számos társasjáték nyújt hatékony segítséget a kérdésben. A Játékszigetnél kapható Zingo nevű társasnak létezik egy Hány óra van? kiadása, ami feltűnésmentesen segít megtanulni a szükséges információkat az óra leolvasásához. Mivel kétféle nehézségi szint áll a gyerekek rendelkezésére, ha már zsigerből megy a könnyebbik, ideje rátérni a nehezebb oldalra. Tökéletes választás azoknak, akik szeretik a hagyományos Zingo a Bingo társast!

 

 

 

Egy másik közkedvelt társas a Trefl Kis felfedező oktató társas - Óra, ami nagyban megkönnyíti az analóg órákkal való ismerkedést, főleg a mai digitalizált világban. Segít abban, hogy a gyerekek le tudják olvasni a mutatós órákat, így pedig mondjuk az óvodában is meg tudják mondani, hogy még mennyi idő van hátra, mire jönnek értük.

 

 

Gyakorlásra tökéletes

 

 

 

Ha már a gyermek megtanulta az óramutatók pontos mozgását, és hozzá tudják kapcsolni az időt, akkor nagy segítséget nyújthat az Óra oktató memória kártya abban, hogy megfelelően rögzüljön az agyukban a sok információ. Az említett társasjátékkal játszható memóriajáték, illetve Fekete Péter is, így nem lesz unalmas több parti után sem.

 

 

 

Ha pedig még több órás játékra vágynánk, érdemes körülnézni a Játéksziget kínálatában, mivel a sokszínű paletta nagyban segíti a kicsik jó viszonyát az idő múlásához!


(x)
Utoljára frissítve: 2019-11-22 11:57:59

További híreink
Villámgyors feladás és kézbesítés - válaszd a repülős csomagszállítást!
Sürgős külföldi csomagot tervezel küldeni? Válaszd a legegyszerűbb megoldást! A Csomagnet.hu-n otthonod kényelméből adhatod fel küldeményedet, mindössze néhány perc alatt...
2021-01-19 18:10:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Orbán Gáspár ifjú katonaként 40 milliós angliai akadémiai tanulmányokba kezdett
Kadétonként közel negyvenmillió forintba kerülhet a brit katonai elit iskola, a Sandhurst Royal Military Academy (RMAS) kilenc hónapos kurzusa, amelyet a kormányfő fia, O...
2021-01-15 21:28:32, Hírek, Fókuszban Bővebben
Létrejött a végleges közös ellenzéki együttműködés 2022-re
Mind a hat párt közös listán indul, olyan jelöltet nem támogatnak, aki korrupciós bűncselekményben részt vett vagy összejátszott a Fidesszel – többek között erről állapod...
2020-12-21 17:49:22, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mi nem minősítgetünk más országokat – így reagált a washingtoni eseményekre az állami médiában a magyar minisz...
Bővebben >>