. Ma Gedeon napja van.
Kertkapu tervezése - hogyan kezdjünk hozzá?
2021-01-26 12:51:39
Kertkapu tervezése - hogyan kezdjünk hozzá?

Kertkapu tervezése - hogyan kezdjünk hozzá?

Nyitásirány

 

A jelenleg hatályos építési törvények értelmében a kapu nem nyílhat az utca felé, tehát mindenképp úgy kell terveznünk, hogy a nyílás iránya az udvar felé lesz majd. Ebből kiindulva ne ültessünk a belső oldalon a kapu közelébe olyan növényt, ami akadályozná a kényelmes használatot - egy kis bokor vagy facsemete az évek alatt bizony jócskán elterebélyesedhet. 

 

Biztonság

 

Ma már alapvető, hogy nem csak a bejárati ajtót, hanem a kaput is kulcsra zárjuk - sokszor még akkor is, ha épp otthon vagyunk. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy bárki hívatlanul besétáljon az udvarunkba, még akkor is, ha nem rossz szándékkal érkezett az illető. Hiszen lehetnek olyan napok, amikor nem kívánunk látogatókat fogadni, és a kínos magyarázkodás helyett egyszerűbb, ha a hívatlan személy abban a hitben van, hogy senki sem tartózkodik otthon. 

 

Persze jöhetnek olyan alakok is, akiket sokkal inkább az udvarban vagy a melléképületben tartott értékesebb tárgyaink érdekelnek, és adott esetben szívesen eltulajdonítanának néhányat. A bezárt kapu azonban itt is nagy visszatartó erővel bírhat, hiszen egy kerítésen átmászó személy elég nagy feltűnést kelt. A lényeg, hogy a kaput lehessen kulcsra zárni, és használjuk is ki eme tulajdonságát. A kulcsot pedig sose hagyjuk a kapu közelében! 

 

Esztétikus megjelenés

 

Egy kerítés akkor mutat a legjobban, ha a kapu is illeszkedik hozzá. Ezt úgy a legegyszerűbb megvalósítani, ha a kapukat is onnan vásároljuk meg, ahonnan a kerítésanyagot. Ha például a fahatású fém Nívó Kerítést választjuk, akkor rögtön megrendelhetjük a színben és stílusban hozzáillő kapukat is. Így az egységességgel már biztosan nem lesz gond. Mindemellett a felületkezelt fémelemeket felújítani sem szükséges, hiszen nem korrodálnak. A gondozásmentes kapu és kerítés pedig máris leveszi a karbantartás gondját a vállunkról.

 

Modern megoldások

 

A kiskapukra többnyire nem jellemző, viszont a nagykapuk esetében már egyre több háznál találkozunk valamilyen automata nyitási rendszerrel. Hisz kétségtelenül roppant kényelmes, amikor hazaérkezve nem kell kiszállni az autóból, hogy kinyissuk a kaput, majd becsukni, miután áthaladtunk rajta, hanem mindezt egy motoros szerkezet elvégzi helyettünk.

 

Bár a rendszer beszerelése többletköltséggel jár, mégis érdemes megfontolni, hogy beruházzunk rá, hiszen nagyon megkönnyíti a mindennapokat. Elég csupán egyetlen gombnyomás, és a kapu máris kinyílik vagy oldalra csúszik, hogy beengedjen minket.

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>