. Ma Zoltán napja van.
Kertkapu tervezése - hogyan kezdjünk hozzá?
2021-01-26 12:51:39
Kertkapu tervezése - hogyan kezdjünk hozzá?

Kertkapu tervezése - hogyan kezdjünk hozzá?

Nyitásirány

 

A jelenleg hatályos építési törvények értelmében a kapu nem nyílhat az utca felé, tehát mindenképp úgy kell terveznünk, hogy a nyílás iránya az udvar felé lesz majd. Ebből kiindulva ne ültessünk a belső oldalon a kapu közelébe olyan növényt, ami akadályozná a kényelmes használatot - egy kis bokor vagy facsemete az évek alatt bizony jócskán elterebélyesedhet. 

 

Biztonság

 

Ma már alapvető, hogy nem csak a bejárati ajtót, hanem a kaput is kulcsra zárjuk - sokszor még akkor is, ha épp otthon vagyunk. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy bárki hívatlanul besétáljon az udvarunkba, még akkor is, ha nem rossz szándékkal érkezett az illető. Hiszen lehetnek olyan napok, amikor nem kívánunk látogatókat fogadni, és a kínos magyarázkodás helyett egyszerűbb, ha a hívatlan személy abban a hitben van, hogy senki sem tartózkodik otthon. 

 

Persze jöhetnek olyan alakok is, akiket sokkal inkább az udvarban vagy a melléképületben tartott értékesebb tárgyaink érdekelnek, és adott esetben szívesen eltulajdonítanának néhányat. A bezárt kapu azonban itt is nagy visszatartó erővel bírhat, hiszen egy kerítésen átmászó személy elég nagy feltűnést kelt. A lényeg, hogy a kaput lehessen kulcsra zárni, és használjuk is ki eme tulajdonságát. A kulcsot pedig sose hagyjuk a kapu közelében! 

 

Esztétikus megjelenés

 

Egy kerítés akkor mutat a legjobban, ha a kapu is illeszkedik hozzá. Ezt úgy a legegyszerűbb megvalósítani, ha a kapukat is onnan vásároljuk meg, ahonnan a kerítésanyagot. Ha például a fahatású fém Nívó Kerítést választjuk, akkor rögtön megrendelhetjük a színben és stílusban hozzáillő kapukat is. Így az egységességgel már biztosan nem lesz gond. Mindemellett a felületkezelt fémelemeket felújítani sem szükséges, hiszen nem korrodálnak. A gondozásmentes kapu és kerítés pedig máris leveszi a karbantartás gondját a vállunkról.

 

Modern megoldások

 

A kiskapukra többnyire nem jellemző, viszont a nagykapuk esetében már egyre több háznál találkozunk valamilyen automata nyitási rendszerrel. Hisz kétségtelenül roppant kényelmes, amikor hazaérkezve nem kell kiszállni az autóból, hogy kinyissuk a kaput, majd becsukni, miután áthaladtunk rajta, hanem mindezt egy motoros szerkezet elvégzi helyettünk.

 

Bár a rendszer beszerelése többletköltséggel jár, mégis érdemes megfontolni, hogy beruházzunk rá, hiszen nagyon megkönnyíti a mindennapokat. Elég csupán egyetlen gombnyomás, és a kapu máris kinyílik vagy oldalra csúszik, hogy beengedjen minket.

További híreink
2971 fővel nőtt a fertőzöttek száma, elhunyt 108 beteg
2971 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 322 514 főre nőtt beazonosított fertőzöttek száma hazánkban. A járvány kezdete óta elvégze...
2021-02-21 21:24:05, Hírek, Fókuszban Bővebben
Fekete-Győr András a Momentum miniszterelnök-jelöltje
A Momentum is bejelentette miniszterelnök-jelöltjét, így négyre nőtt a lehetséges ellenzéki jelöltek száma. A bejelentést felvezető videó már ízig-vérig kampányvideó volt...
2021-02-21 21:24:00, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az önállóság ereje a Montessori pedagógiában
Jeff Bezos, Gabriel Garcia Márquez, Larry Page és Sergey Brin, Helen Hunt. Tudod, hogy mi a közös ezekben a híres és tehetséges emberekben? Őket gyermekként mindannyian a...
2021-02-11 20:47:52, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Vegyük vissza az életünket! címen tartott demonstrációt a járványszkeptikus gyógyszerész, Gődény György vasárn...
Bővebben >>