. Ma Emma napja van.
Készül Veresegyház új tava
2012-07-25 11:29:25
Készül Veresegyház új tava

Készül Veresegyház új tava

„Készül Veresegyház új tava. Az Álom-hegyi tározóban egyelőre csak az eső és a talajvíz gyűlik, de később a tisztított szennyvíz is ide kerül.


14 hektáros vízfelületet alakítanak ki a város határában. Június óta zajlanak a kotrási munkák: de a teljes tómeder csak jövőre készül el. A nyugati oldalon egy kőgát, a másik oldalon pedig termőföldek határolják a város tulajdonában lévő területet. A beruházás költségeit az önkormányzat állja, a kivitelezőt közbeszerzés útján választották ki.

 

A készülő meder alján egyelőre csak a talajvíz gyűlik, bár a nagy szárazság miatt egyelőre nem olyan intenzitással, mint ahogyan tervezték.

A kitermelt földet a környéken helyezik el: különválasztva a humuszt és a semleges talajt. A munkálatok során külön figyelnek arra, hogy a közelben lévő termőföldekre, illetve a városba ne kerüljön homok.

 

Ha minden jól megy, akkor ebben az évben megtörténik mind a 14 hektárnyi föld kitermelése, jövőre pedig megépül az a gát, amely a nagy vízoszlopot megtartja. A tóhoz vezető földutak elég jó minőségűek, így új utak építését egyelőre nem tervezik. Az Álom-hegyi tónak téglalap formája lesz, köszönhetően a terep természetes adottságainak, és különlegesség, hogy a tervek szerint a víz közepén meghagynak egy kis szigetet is.

 

Tatár Sándor, a Tavirózsa Természetvédő egyesület alelnöke elmondta: körülbelül 10 év szükséges ahhoz, hogy gazdag élővilágú tó, illetve partvidék alakuljon ki. Az eddigi a növényzet: a fák és a bokrok letarolásával most elszaporodtak a gyomnövények, ezeket jó lenne őshonos fajtákkal visszaszorítani, és segíteni a mihamarabbi regenerálódást. A vízi élővilág kialakításánál is fontos szempontnak tartják, hogy hazánkban őshonos halakat válasszanak. Tatár Sándor kiemelte: az egyesület szívesen segít az Önkormányzatnak abban, hogy összeállít olyan növény- és állat- fajlistákat, amelyek a természetes környezet kialakítását szolgálnák. A Tavirózsa Egyesület örül, hogy a leendő tó várhatóan sok látogatót vonz majd a városba, és Veresegyház újabb látványossággal bővül, de tartanak attól, hogy a beruházás hosszú távon veszélyeket hordozhat magában. Attól tartanak, hogy a tó környékének esetleges felparcellázása nyomán a jelenlegi 18 ezer lakosú, élhető település akár 25 ezer főig is felduzzadhat.”   (VVTV)

 

Idézet a  Veresi Krónika júliusi számában megjelent „Képviselő-testületi határozatok 2012. május hónap” c. cikkéből. (4. oldal)

„73/2012.(V.15.) Kt.sz. határozat:

Veresegyház Város Önkormányzatának képviselő testülete a ’Veresegyházi Álomhegyi víztározó és rekreációs tó építési I. ütem – Mederkotrási feladatok ellátása’ tárgyú hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárásban:

  1. A Verestransz Szállítási és Szolgáltató Kft. Benyújtott ajánlatát érvényesnek, a lefolytatott közbeszerzési eljárásást eredményesnek nyilvánítja.
  2. Az eljárás nyertesének a Verestransz Szállítási és Szolgáltató Kft.-t hirdeti ki nettó 125.006.000,- Ft-os ajánlati árral.
  3. 3. A képviselő testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a nyertes ajánlattevővel az eredményhirdetést követően a jogszabályban meghatározott határidők betartásával kösse meg a szerződést.
  4. Veresegyház Város Önkormányzatának képviselő testülete elfogadja Veresegyház Város Önkormányzata 2012. évi közbeszerzési tervének módosítását.
  5. A képviselő testület felhatalmazza a jegyzőt a módosított közbeszerzési terv honlapon történő közzétételére.”

Akkor nézzük, hogyan is állunk  ezzel a beruházással?  Ivacsi olvasónk levele:

 

A megkezdett – és már hetek óta folyó – munkálatokról az érintett lakosság véleményét nem kérték ki, őket előzőleg a munkálatok céljáról, várható időtartamáról és „mellékhatásairól” senki, sem az önkormányzat, sem a testület területi képviselője semmilyen (írott, elektronikus, plakát, helyi lakossági fórum, stb.) formában nem tájékoztatta. (Minek is? Mi közük hozzá!)

Veresegyháznak már szinte mindene megvan, ami kell. Nincsenek „likviditási” gondok, nincsen a városban egyetlen földes-sáros-poros utca, egyetlen segítségre szoruló család sem! Ha valamire a városnak azért mégiscsak égető szüksége (és pénze) van, az  egy újabb „csónakázó-tó”! (Ami eddig is volt, ott már nyilván nem férnek el a csónakok ... )”

 

A fahulladékot és a földet három hatalmas, négytengelyes teherautó szállítja, a leborított földet bulldózer egyengeti, tologatja, úthenger zömíti.  Nem a motorzaj, az elégetett ágak füstje és a porfelhő a legrosszabb, hanem a lakóházaknak háttal álló, mintegy „parabola-antennaként” működő billencsek fémplatóinak zaja. A még felállított helyzetben lévő platókat a hátsó zárólemez meglengetésével és csapkodásával döngetik meg négyszer-ötször, nyilván a maradék föld kiverése érdekében. Ennek akkora „célzott” zaja, visszhangja és rezonanciája van, ami talán még a város belső területein is hallható.  Akár egy tüzérségi lőtéren...

 

Ezt kell hallgatnia Ivacs lakosságának, idős és beteg embereknek, éjszakai műszakból reggel hazatért felnőtteknek és néhány hónapos kisbabáknak egyaránt. A teherautók „fordulási idejétől” függően átlag négy-öt percenként. Reggel héttől este hatig-hét óráig. Heti öt, de eleinte hét napon át. (Aki kíváncsi rá, jöjjön és hallgassa meg!) (ha jól számolunk,  a Verestransz Kft-vel ezidőtájt még talán nem is kötött az önkormányzat szerződést)

 

Az „illetékesek” koncepciózus és takarékos tevékenységére utal, hogy az összes kitermelt fát és földet - a korábbi iszaptároló rekultivációját követően – termő talajréteggel beborított és befüvesített területre borogatják. A még megmaradt gyepet pedig éppen most tapossák ki a 14-kerekű teherautók és a lánctalpas talajgyalu.

 

E-mailt küldtem ezt követően a Polgármester Úrnak, kérve, a helyi lakosságnak tartson lakossági fórumot az építkezés várható idejéről, az építkezéssel együttjáró megnövekedett forgalomról, zajról. Polgármester Úr jelezte, amint lesz ideje a fórumra, megtartja. (ez a mai napig nem történt meg)


Sikerült viszont látni egy rajzot a majdani tóról, amely igen impozáns. Ebből kértem e-mail megkereséssel egy képet az illetékes önkormányzati osztálytól, melyet szerettem volna mellékeltetni ehhez a cikkhez,  ennek két hete, azóta nem kaptam meg, de még csak reakció sem érkezett kérésemre.

 

Marad megint a szóbeszéd, mert az   illetékesek nem állnak szóba   a helyi lakossággal. Így csak annyit tudok, a rajzon szerepelt három db sziget, amelyet a 14 ha-s tóba terveztek. Ehhez képest, akik dolgoznak a tó medrének kotrásán, eddig 1 db szigetről tudnak, amit elkezdtek felépíteni, aztán elbontani.  A Verestransz autói pedig róják a köröket az építkezésen, mint egyetlen induló és tendergyőztes. Hol a számukra kijelölt úton, hol a lakott területen keresztül, hol üres autókkal, hol teljesen megrakodva.

 

Folytatom a kutatómunkát az építkezéssel kapcsolatban, nem adom fel, hogy egyszer végre kiderüljön, miért történt így a közbeszerzési eljárás, mikor lesz kész, és a legfontosabb, mikor lesz végre valami tájékoztatás a helyi lakosoknak.

 

Tószegi Zsuzsanna

ivacsi lakos

 

 

Az építkezés képei a GALÉRIÁBAN>

Utoljára frissítve: 2012-07-25 17:19:07

További híreink
Neked mennyire fontos kutyád egészsége?
Hol vannak már azok az idők, amikor a kutyákat is egy kalap alá vették a többi haszonállattal, és a ház őrzése volt a feladatuk?
2020-01-20 19:08:35, Hírek, Vélemény Bővebben
Gondolataim a helyi önkormányzati választásról
Célegyenesbe fordult a kampány, amelynek eredményeként a választások után egy „új”(?) képviselő testület fog felállni. (Amely további öt évre döntő befolyással lesz tele...
2019-10-04 13:43:07, Hírek, Vélemény Bővebben
Az Orbán-rezsim bírósági ítéletek, európai uniós döntések ellenére nem fizet
Iványi Gábor mindig az üldözöttek mellé állt. Másokért odaláncolta magát a fákhoz, a kerítésekhez, az ajtókhoz. Vajon őt megvédi-e valaki?
2019-08-06 19:21:50, Hírek, Vélemény Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>