. Ma Ipoly napja van.
Miért hízol, és mit tudsz tenni ellene?
2020-07-16 20:55:42
Miért hízol, és mit tudsz tenni ellene?

Miért hízol, és mit tudsz tenni ellene?

Hát akkor elhízok, na és?

 

A hízással, vagyis a jelentős túlsúllyal nem az esztétikai problémák okozzák a legnagyobb gondot, hanem a túlsúly miatt kialakuló betegségek. A testtömeg növekedésével ugyanis felszaporodik a szervezetben a zsírszövet, ami a test többi részéhez hasonlóan tápanyagot és oxigént von el a vérből. Ennek következtében nem csupán a szervezetben keringő vér mennyisége nő meg, hanem az artériák falára nehezedő nyomás is. Ez vezet jellemzően a magas vérnyomáshoz és a 2-es típusú cukorbetegséghez.

 

Kalóriadeficit

 

A hízást leginkább arra szokták visszavezetni, hogy az illető több kalóriát visz be, mint amennyit a szervezete el tud égetni, és az így keletkezett kalóriatöbblet apránként lerakódik. Vagyis ha folyamatosan több kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz, garantált a hízás.

 

Ennek értelmében egyszerűnek tűnhet a fogyás képlete, hiszen csak annyi a teendő, hogy egy ideig alacsonyan kell tartani a kalóriabevitelt, így kalóriadeficit jön létre, vagyis garantált a fogyás. Ez elméletben egyszerűen és jól hangzik, azonban a szervezet nem egészen így működik, ugyanis az anyagcserének szintén fontos szerepe van a hízásban és a fogyásban egyaránt.

 

Miért fontos az anyagcsere?

 

Az anyagcsere alatt lényegében azt a folyamatot értjük, amikor a szervezet a tápanyagokból energiát szabadít fel, vagyis a bekerült vagy a raktározódó anyagokat lebontja, illetve új anyagokat hoz létre (pl. a szénhidrátból zsír lesz). Így ha valakinek gyors az anyagcseréje, akkor kevésbé hajlamos a hízásra, míg lassú anyagcsere esetében esélyes némi lerakódás.

 

Az anyagcserét több dolog befolyásolja, például az alvás nem megfelelő mennyisége és minősége bizonyítottan az anyagcsere lassulásához vezet, valamint az is, ha a szervezet működéséhez szükséges kalóriamennyiség nem kerül bevitelre. Ebben az esetben ugyanis a szervezet vészhelyzetet érzékel, és elkezdi felhalmozni a bevitt kalóriákat zsírszövet formájában, ezzel készülve a következő vészhelyzetre.

 

Mit tehetsz a hízás ellen?

 

Elsősorban figyelni kell a megfelelő kalóriabevitelre. A kalória mennyisége mellett a bevitt tápanyagok minősége szintén fontos tényező, vagyis elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, rostokban gazdag táplálkozás, hiszen ez is hozzájárul az anyagcsere optimális működéséhez.

 

Továbbá érdemes legalább heti 3x valamilyen mozgást beiktatni, hiszen azzal egyrészt felpörgethető az anyagcsere, másrészt növelhető az állóképesség is.

 

Amennyiben további hasonló cikkeket szeretnél olvasni a témában, keresd fel az ÉVA magazin oldalát!

További híreink
A vászonképekkel kapcsolatos elvárások
Bármilyen termékről is van szó, a megfelelő minőség és a garancia ma már mindenhol elvárt. Nincs ez másképp a vászonképek esetében sem.
2020-08-12 19:46:04, Hírek, Fókuszban Bővebben
Korszerű és stabil ipari gurulóállványok a biztonság jegyében
Miben rejlik az ipari gurulóállvány hasznossága, leginkább mely munkaterületeken lehet kihasználni a fizikai adottságait, illetve mik lehetnek a jogos elvárások vele szem...
2020-08-12 19:43:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
Biztosítsa Ön is életét!
Ha rendelkezik némi megtakarítással, a jövedelmezőség miatt nem mindegy, hogy miben, milyen formában tartja azt. Sokan megfeledkeznek a megtakarításos életbiztosítás form...
2020-04-14 22:18:24, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Media1-et működtető, 2001 óta változatlan tulajdonosi hátterű vállalkozás várhatóan jogi elégtételt kér az O...
Bővebben >>