. Ma Pál napja van.
Miért hízol, és mit tudsz tenni ellene?
2020-07-16 20:55:42
Miért hízol, és mit tudsz tenni ellene?

Miért hízol, és mit tudsz tenni ellene?

Hát akkor elhízok, na és?

 

A hízással, vagyis a jelentős túlsúllyal nem az esztétikai problémák okozzák a legnagyobb gondot, hanem a túlsúly miatt kialakuló betegségek. A testtömeg növekedésével ugyanis felszaporodik a szervezetben a zsírszövet, ami a test többi részéhez hasonlóan tápanyagot és oxigént von el a vérből. Ennek következtében nem csupán a szervezetben keringő vér mennyisége nő meg, hanem az artériák falára nehezedő nyomás is. Ez vezet jellemzően a magas vérnyomáshoz és a 2-es típusú cukorbetegséghez.

 

Kalóriadeficit

 

A hízást leginkább arra szokták visszavezetni, hogy az illető több kalóriát visz be, mint amennyit a szervezete el tud égetni, és az így keletkezett kalóriatöbblet apránként lerakódik. Vagyis ha folyamatosan több kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz, garantált a hízás.

 

Ennek értelmében egyszerűnek tűnhet a fogyás képlete, hiszen csak annyi a teendő, hogy egy ideig alacsonyan kell tartani a kalóriabevitelt, így kalóriadeficit jön létre, vagyis garantált a fogyás. Ez elméletben egyszerűen és jól hangzik, azonban a szervezet nem egészen így működik, ugyanis az anyagcserének szintén fontos szerepe van a hízásban és a fogyásban egyaránt.

 

Miért fontos az anyagcsere?

 

Az anyagcsere alatt lényegében azt a folyamatot értjük, amikor a szervezet a tápanyagokból energiát szabadít fel, vagyis a bekerült vagy a raktározódó anyagokat lebontja, illetve új anyagokat hoz létre (pl. a szénhidrátból zsír lesz). Így ha valakinek gyors az anyagcseréje, akkor kevésbé hajlamos a hízásra, míg lassú anyagcsere esetében esélyes némi lerakódás.

 

Az anyagcserét több dolog befolyásolja, például az alvás nem megfelelő mennyisége és minősége bizonyítottan az anyagcsere lassulásához vezet, valamint az is, ha a szervezet működéséhez szükséges kalóriamennyiség nem kerül bevitelre. Ebben az esetben ugyanis a szervezet vészhelyzetet érzékel, és elkezdi felhalmozni a bevitt kalóriákat zsírszövet formájában, ezzel készülve a következő vészhelyzetre.

 

Mit tehetsz a hízás ellen?

 

Elsősorban figyelni kell a megfelelő kalóriabevitelre. A kalória mennyisége mellett a bevitt tápanyagok minősége szintén fontos tényező, vagyis elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, rostokban gazdag táplálkozás, hiszen ez is hozzájárul az anyagcsere optimális működéséhez.

 

Továbbá érdemes legalább heti 3x valamilyen mozgást beiktatni, hiszen azzal egyrészt felpörgethető az anyagcsere, másrészt növelhető az állóképesség is.

 

Amennyiben további hasonló cikkeket szeretnél olvasni a témában, keresd fel az ÉVA magazin oldalát!

További híreink
Villámgyors feladás és kézbesítés - válaszd a repülős csomagszállítást!
Sürgős külföldi csomagot tervezel küldeni? Válaszd a legegyszerűbb megoldást! A Csomagnet.hu-n otthonod kényelméből adhatod fel küldeményedet, mindössze néhány perc alatt...
2021-01-19 18:10:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Orbán Gáspár ifjú katonaként 40 milliós angliai akadémiai tanulmányokba kezdett
Kadétonként közel negyvenmillió forintba kerülhet a brit katonai elit iskola, a Sandhurst Royal Military Academy (RMAS) kilenc hónapos kurzusa, amelyet a kormányfő fia, O...
2021-01-15 21:28:32, Hírek, Fókuszban Bővebben
Létrejött a végleges közös ellenzéki együttműködés 2022-re
Mind a hat párt közös listán indul, olyan jelöltet nem támogatnak, aki korrupciós bűncselekményben részt vett vagy összejátszott a Fidesszel – többek között erről állapod...
2020-12-21 17:49:22, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Olyan ajándékcsomag került az FTC karácsonyfája alá, amilyenben még a legvérmesebb ferencvárosi drukkerek sem ...
Bővebben >>