. Ma Gedeon napja van.
Milyen mértékben védenek a COVID-19 ellen a házilag készített szájmaszkok?
2020-09-11 18:41:34
Milyen mértékben védenek a COVID-19 ellen a házilag készített szájmaszkok?

Milyen mértékben védenek a COVID-19 ellen a házilag készített szájmaszkok?

Részletesen kitérünk tehát a koronavírus méretének és jellegének az ismertetésére, emellett pedig azt is megmutatjuk, hogy a házi készítésű változatok helyett milyen típusú maszkok beszerzésére és viselésére célszerű törekednünk.


Amit a koronavírus méretéről és terjedéséről alapvetően tudni érdemes

 

Az erre vonatkozó vizsgálatok alapján a koronavírus mérete 0,06 és 0,14 mikron közötti. Ez szemmel nem érzékelhető, egészen apró méretnek számít. Ennél sokkal fontosabb persze, hogy az általunk viselt maszknak ezt a nüansznyi részecskét is hatékonyan meg kell szűrnie.

 

Mégpedig azért, hogy a koronavírus légúton történő terjedését sikerüljön megakadályozni. Ellenkező esetben a vírus a légjáratokba okozva előidézheti a nemkívánatos megbetegedést, nem beszélve a további fertőzések kockázatáról.


Amiért a házilag készített szájmaszkok nem nyújtanak megfelelő védelmet

 

A házilag készített szájmaszkok esetében többféle szempont is felsorolható, amiért nem képesek megfelelő védelmet biztosítani a COVID-19 járvánnyal szemben. Az első és egyik legfontosabb a felhasznált anyagok minőségében keresendő. A házi készítésű maszkoknál egyetlen hivatalos szabvány vagy teszt sem bizonyítja azt, hogy a maszk képes megszűrni magát a vírust.

 

Ennek értelmében semmilyen garanciát nem jelent a viselés arra vonatkozóan, hogy a légúton terjedő fertőzést valóban sikerül elkerülni. Ezenfelül rendszerint kifogásolható az is, ahogyan a házi készítésű maszkok az arc felületére illeszkednek. Amennyiben ugyanis a textil és az arc között hézag marad, ott a fertőzés könnyedén áthatolhat. Ez a hiba különösen a száj és az orr környékén jelent veszélyt.


A házilag készített szájmaszkok helyett valós védelmet biztosító alternatív megoldások

 

Amennyiben a saját szervezetünket eredményesen szeretnénk megóvni a fertőzéssel szemben, akkor a megfelelő tanúsítványokkal rendelkező maszkok viselése javasolt. Egész pontosan az FFP1-es, FFP2-es, valamint az FFP3-as maszkoktól remélhetjük joggal a valós védelmet.

 

Amennyiben ilyen típusú maszkot van lehetőségünk beszerezni és viselni, akkor jó esélyünk nyílhat a levegőben terjedő vírusok eredményes kiszűrésére. Természetesen a 100%-os védelem így sem garantált, hiszen törekednünk kell az egyéb higiéniai szempontok betartására.

 

Ettől függetlenül a házi készítésű maszkokkal összevetve nagyságrendekkel nyugodtabbak lehetünk a megfelelő tanúsítvánnyal bíró maszkokat viselve. Különösen akkor, ha a rendeltetésszerű viselésre is figyelmet fordítunk.

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
Bővebben >>