. Ma Jusztina napja van.
Milyen mértékben védenek a COVID-19 ellen a házilag készített szájmaszkok?
2020-09-11 18:41:34
Milyen mértékben védenek a COVID-19 ellen a házilag készített szájmaszkok?

Milyen mértékben védenek a COVID-19 ellen a házilag készített szájmaszkok?

Részletesen kitérünk tehát a koronavírus méretének és jellegének az ismertetésére, emellett pedig azt is megmutatjuk, hogy a házi készítésű változatok helyett milyen típusú maszkok beszerzésére és viselésére célszerű törekednünk.


Amit a koronavírus méretéről és terjedéséről alapvetően tudni érdemes

 

Az erre vonatkozó vizsgálatok alapján a koronavírus mérete 0,06 és 0,14 mikron közötti. Ez szemmel nem érzékelhető, egészen apró méretnek számít. Ennél sokkal fontosabb persze, hogy az általunk viselt maszknak ezt a nüansznyi részecskét is hatékonyan meg kell szűrnie.

 

Mégpedig azért, hogy a koronavírus légúton történő terjedését sikerüljön megakadályozni. Ellenkező esetben a vírus a légjáratokba okozva előidézheti a nemkívánatos megbetegedést, nem beszélve a további fertőzések kockázatáról.


Amiért a házilag készített szájmaszkok nem nyújtanak megfelelő védelmet

 

A házilag készített szájmaszkok esetében többféle szempont is felsorolható, amiért nem képesek megfelelő védelmet biztosítani a COVID-19 járvánnyal szemben. Az első és egyik legfontosabb a felhasznált anyagok minőségében keresendő. A házi készítésű maszkoknál egyetlen hivatalos szabvány vagy teszt sem bizonyítja azt, hogy a maszk képes megszűrni magát a vírust.

 

Ennek értelmében semmilyen garanciát nem jelent a viselés arra vonatkozóan, hogy a légúton terjedő fertőzést valóban sikerül elkerülni. Ezenfelül rendszerint kifogásolható az is, ahogyan a házi készítésű maszkok az arc felületére illeszkednek. Amennyiben ugyanis a textil és az arc között hézag marad, ott a fertőzés könnyedén áthatolhat. Ez a hiba különösen a száj és az orr környékén jelent veszélyt.


A házilag készített szájmaszkok helyett valós védelmet biztosító alternatív megoldások

 

Amennyiben a saját szervezetünket eredményesen szeretnénk megóvni a fertőzéssel szemben, akkor a megfelelő tanúsítványokkal rendelkező maszkok viselése javasolt. Egész pontosan az FFP1-es, FFP2-es, valamint az FFP3-as maszkoktól remélhetjük joggal a valós védelmet.

 

Amennyiben ilyen típusú maszkot van lehetőségünk beszerezni és viselni, akkor jó esélyünk nyílhat a levegőben terjedő vírusok eredményes kiszűrésére. Természetesen a 100%-os védelem így sem garantált, hiszen törekednünk kell az egyéb higiéniai szempontok betartására.

 

Ettől függetlenül a házi készítésű maszkokkal összevetve nagyságrendekkel nyugodtabbak lehetünk a megfelelő tanúsítvánnyal bíró maszkokat viselve. Különösen akkor, ha a rendeltetésszerű viselésre is figyelmet fordítunk.

További híreink
Megjelenésünk kiegészítője; az öv
Manapság egyre kevesebben vásárolnak övet praktikussági okokból, sokkal inkább tartják számon fontos kiegészítőként, ami teljessé teheti a megjelenést.
2020-09-17 21:07:47, Hírek, Fókuszban Bővebben
Tabudöngetés felsőfokon
Vannak olyan tevékenységek, amikről az ember még a legközelebbi családtagjaival sem beszél. Mert ciki, mert tabu, vagy csak egyszerűen nem illik, vagy nem tudja, hogyan k...
2020-09-17 21:04:46, Hírek, Fókuszban Bővebben
Elhallgattatnák a Klubrádiót
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa úgy döntött, hogy a rádió 2021. február 14-én lejáró jogosultságát nem hosszabbítja meg, hanem pályázatot ír ki a Buda...
2020-09-11 22:23:28, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Nemzeti Közművek, melynek tulajdonosa a Magyar Állam, csütörtökön megjelent a MET és az OKE Dankó utcai közp...
Bővebben >>