. Ma Gergely napja van.
Milyen mértékben védenek a COVID-19 ellen a házilag készített szájmaszkok?
2020-09-11 18:41:34
Milyen mértékben védenek a COVID-19 ellen a házilag készített szájmaszkok?

Milyen mértékben védenek a COVID-19 ellen a házilag készített szájmaszkok?

Részletesen kitérünk tehát a koronavírus méretének és jellegének az ismertetésére, emellett pedig azt is megmutatjuk, hogy a házi készítésű változatok helyett milyen típusú maszkok beszerzésére és viselésére célszerű törekednünk.


Amit a koronavírus méretéről és terjedéséről alapvetően tudni érdemes

 

Az erre vonatkozó vizsgálatok alapján a koronavírus mérete 0,06 és 0,14 mikron közötti. Ez szemmel nem érzékelhető, egészen apró méretnek számít. Ennél sokkal fontosabb persze, hogy az általunk viselt maszknak ezt a nüansznyi részecskét is hatékonyan meg kell szűrnie.

 

Mégpedig azért, hogy a koronavírus légúton történő terjedését sikerüljön megakadályozni. Ellenkező esetben a vírus a légjáratokba okozva előidézheti a nemkívánatos megbetegedést, nem beszélve a további fertőzések kockázatáról.


Amiért a házilag készített szájmaszkok nem nyújtanak megfelelő védelmet

 

A házilag készített szájmaszkok esetében többféle szempont is felsorolható, amiért nem képesek megfelelő védelmet biztosítani a COVID-19 járvánnyal szemben. Az első és egyik legfontosabb a felhasznált anyagok minőségében keresendő. A házi készítésű maszkoknál egyetlen hivatalos szabvány vagy teszt sem bizonyítja azt, hogy a maszk képes megszűrni magát a vírust.

 

Ennek értelmében semmilyen garanciát nem jelent a viselés arra vonatkozóan, hogy a légúton terjedő fertőzést valóban sikerül elkerülni. Ezenfelül rendszerint kifogásolható az is, ahogyan a házi készítésű maszkok az arc felületére illeszkednek. Amennyiben ugyanis a textil és az arc között hézag marad, ott a fertőzés könnyedén áthatolhat. Ez a hiba különösen a száj és az orr környékén jelent veszélyt.


A házilag készített szájmaszkok helyett valós védelmet biztosító alternatív megoldások

 

Amennyiben a saját szervezetünket eredményesen szeretnénk megóvni a fertőzéssel szemben, akkor a megfelelő tanúsítványokkal rendelkező maszkok viselése javasolt. Egész pontosan az FFP1-es, FFP2-es, valamint az FFP3-as maszkoktól remélhetjük joggal a valós védelmet.

 

Amennyiben ilyen típusú maszkot van lehetőségünk beszerezni és viselni, akkor jó esélyünk nyílhat a levegőben terjedő vírusok eredményes kiszűrésére. Természetesen a 100%-os védelem így sem garantált, hiszen törekednünk kell az egyéb higiéniai szempontok betartására.

 

Ettől függetlenül a házi készítésű maszkokkal összevetve nagyságrendekkel nyugodtabbak lehetünk a megfelelő tanúsítvánnyal bíró maszkokat viselve. Különösen akkor, ha a rendeltetésszerű viselésre is figyelmet fordítunk.

További híreink
Kásler embere támadja Zachert
Kollár Lajos professzor az Emmi emailcíméről küldött üzenetében mintegy 63 szakmai tagozat vezetőjétől azt kérte: ítéljék meg, hogy etikailag helyes-e, amit Zacher Gábor ...
2021-04-18 14:16:42, Hírek, Fókuszban Bővebben
A nagy világösszefüggések és a felcsúti Madonna
Ma remek fotókkal illusztrált cikkben olvasom, hogy Felcsút környékének fideszes országgyűlési képviselőjét egy Szűz Mária szoborral ajándékozta meg egy önmagát szobrászn...
2021-04-17 17:24:03, Hírek, Fókuszban Bővebben
Meghalt Törőcsik Mari
Ma hajnalban, hosszú betegeskedés után, életének 86. évében elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszer...
2021-04-16 18:40:44, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Többen írtak, s érdeklődtek, miért nem írok erről a Gulyás László nevű alakról, elvégre - így az egyik levélír...
Bővebben >>