. Ma Gedeon napja van.
Mit látnak ma a medvék?
2015-02-02 10:41:32
Mit látnak ma a medvék?

Mit látnak ma a medvék?

A hagyomány szerint február 2-ának komoly szerepe van a népi időjóslásokra alkalmat adó jeles napok között.

 

A hiedelem szerint, ha Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a barlangjából előbújó medve meglátja az árnyékát, tehát süt a nap, a tél elhúzódik majd, ha viszont nem látja meg, az a tél rövidségét és a tavasz közeledtét jelzi.

 

Hazánkban a medvék a megfelelő táplálékellátásnak köszönhetően az esetek jelentős részében éberen töltik ezeket a hónapokat -, azt, hogy éppen van-e árnyékuk, pl. a Veresegyházi Medveotthonban  bárki megfigyelheti.

 

Az 1998-ban megnyitott, Közép-Európában egyedülállónak számító Veresegyházi Medveotthon területén természetes környezetükben találkozhatnak a látogatók a medvékkel. A parkban fenyvesek és mesterséges tavak, barlangok is biztosítják a medvék élőhelyének minél tökéletesebb reprodukálását. 

 

"Ha  gyertyaszentelő napján azt látja a medve, hogy rút, zimankós förmeteg van; hordja a szél a hópelyhet, csikorognak a fák sudarai, s a lóbált száraz ágon ugyancsak károg a fekete varjúsereg, mintha mondaná: reszkessetek, sohasem lesz többet nyár; (…) ha a farkas ordít az erdő mélyén: akkor a medve megrázza bundáját, megtörli szemeit és kinn marad; nem megy vissza többet odújába, hanem nekiindul elszánt jókedvvel az erdőnek. Mert a medve tudja azt jól, hogy a tél most adja ki utolsó mérgét. Csak hadd fújjon, hadd havazzon, hadd dörömböljön: minél jobban erőlteti haragját, annál hamarább vége lesz."



Reggel óta porcukor szórással lepi be a tájat a fehérség, de az időjárási előrejelzés szerint délután elkezd felszakadozni a felhőzet, az ország nyugati részén előbújhat a nap, a keleti országrészben viszont további gyenge havazásra, havasesőre lehet számítani.

 

Veresegyházi macik, rajtatok az ország szeme, milyen hosszú telet jósoltok?

 

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>