. Ma Petra napja van.
Pokoli tornyok
2013-12-02 09:34:55
Pokoli tornyok

Pokoli tornyok

Veresegyház önkormányzatának képviselő testülete arról határozott, hogy az Ivacsok, ill. a Ligetek térségében engedélyezi a Telenornak két adótorony felépítését, ugyanis a cég minőségi szolgáltatást akar biztosítani hosszabb távra.


Az utóbbi időkben pedig akadozott a vonal a mobiltelefonok használata során . A készülékek vagy csak később találták meg az ellenállomást, vagy egy idő után megszakadt a vonal. A megfelelő magasságban elhelyezett átjátszóállomások hosszabb távon biztosítanák a hang- és az adatátviteli lehetőségeket nem csak a Telenor, hanem a T-home és az Invitel részére is. A város pedig természetesen bevételre tenne szert.


A lakók egy része azonban úgy gondolja, hogy az átjátszótornyok működése egészségkárosodást okozhat, a környékbeli ingatlanok értéke pedig drámaian csökkenhet. Ennek a tiltakozásnak állt élére Tolnai Ildikó önkormányzati képviselő (Fidesz) és 750 aláírással alátámasztva azt követeli, hogy az átjátszótornyok ne a tervezett helyeken, hanem máshol, a lakott területektől távol kerüljenek felépítésre. Tolnai Ildikó – bár a Veresi Krónika híadása szerint az aláírásokat személyiségi jogokra hivatkozva nem volt hajlandó kiadni a kezéből – ezért követelte a képviselő testület határozatának visszavonását. Pásztor Béla polgármester viszont a tiltakozások miatt a határozat végrehajtásának felfüggesztése, valamint a lakosság véleményének megismerése érdekében egy  fórum megtartása mellett döntött.

 

Erre a fórumra került sor november 29.-én a veresegyházi Művelődési Házbana Telenor képviselőinek és természetesen Pásztor Béla polgármester, valamint az önkormányzat tisztségviselőinek a jelenlétében. A szolgáltató mérnökének előadását folyanatosan megzavaró, majd végül elfojtó bekiabálások azonnal befejeződtek, amikor a tiltakozást felkaroló - ötletgazda? - vezérlő önkormányzati képviselő asszony emelkedett szólásra és megtudtuk tőle, hogy az addigi 750 tiltakozó aláírás ott, a helyszínen szédítő gyorsasággal 900-ra emelkedett. Fantasztikus!


Igaz, sem a 750, sem pedig a megsokszorozódott aláírásokat nem láthatta senki. Elvégre személyiségi jogok is vannak a világon! - amint azt a Veresi Krónika fentebb idézett írásából megtudhattuk. Az aláírások megtekinthetőségét és azok begyűjtési körülményeit firtató kérdéseket a polgármester is feszegette, de erre a válasz az volt, hogy ilyen apróságokkal nem lehet ebben az ügyben húzni az időt. Igaz! Az emberek egészségéről, meg ingatlan áresésről  van szó! A tétnek megfelelően adott esetben szó szerint értve őrjöngő hozzászólásokra és szinte folyamatos bekiabálásokra került sor. A vehemens tiltakozók közé tartozó egyik vezérszónoktól két alkalommal is értesülhettünk arról, hogy nehogy valakinek is eszébe jusson a politikai háttér, hiába tartozik a Fidesz-hez a  képviselő asszony. Miután ennek senki nem mondott ellent, megtudhattuk azt is, hogy a hozzászóló flexel rendelkezik és ha megépülne mégis a torony, ő ezt működésbe fogja hozni.

 

Egy ponton Tolnai Ildikó asszony azzal a javaslattal lepte meg a közönséget, hogy ott, a helyszínen szavazzanak a megjelentek az önkormányzati határozat végleges eltörléséről,  mert ugye nem képzeli azt senki, hogy olyanok is véleményt nyílváníthatnak erről, akik nem laknak az érintett térségben. Ezt a javaslatot – vélhetően joggal – a polgármester nem kívánta elfogadni, ezért egy elszánt férfiú kipattant a középre és rövid, ám annál harciasabb beszédet követően megszavaztatta a jelenlévőket a tornyok sorsáról. Miután láthatóan – de nem meglepően – a „nem”-ek voltak többségben, az ellenzők a maguk részéről befejezettnek tekintettték az ügyet és többségükben elhagyták a termet.

 

A következőkben némileg higgadtabb diskurzus következett, amely azzal a polgármesteri bejelentéssel zárult, hogy az adótornyok telepítése továbbra is fel van függesztve, az önkormányzat nem kíván a lakósság akarata ellenére cselekedni, ezért tovább folytatódik a konzultáció, az alternatív megoldások keresése és majd az egész városra kiterjedő lakossági szavazás dönt az átjátszóállomások ügyében.

 

Ha megengedhető e cikk írójának, hogy saját tapasztalatainak is hangot adjon, elmondanám, egy ilyen pokoli torony szűkebb környezetében lakom. Jelentem nem világít a fejem, nem ütközött ki sem rajtam, sem a polgárijogilag is hozzámtartozó hölgyön az ótvar, vagy a fekete ragya a torony évekkel ezelőtti felhúzása óta. Sőt! Az iszonyat tornyának a lakókötzetem szélén történt felépítése óta pestisszerűen szaporodtak el az új házak. Nem is akármilyenek! Igaz, ebbe bizonyára belejátszott a gyönyörű panoráma is! Lehet, hogy ez homályosította el éleslátásukat az itt ingatlant vásárlóknak?! Egy problémát azonban én is tapasztalok! Az én mobilom is időnként lustálkodik a hívás elküldése után, néha akadozik a vétel. Lehet, hogy tényleg szükség van a fejlesztésre!?


(T.Gy.)

 

 

 

További híreink
Feltárult Hosszú Katinka titka
Megható fotóval jelentkezett a világklasszis sportoló.
2023-03-17 19:48:53, Hírek, Környezetünk Bővebben
A Jézuskától gyönyörű erdélyi turnét remél(t) Tóth Gabi énekes
Tóth Gabi arról mesélt, hogy hogyan telt náluk a karácsony. Szerinte az ünnepek ideje alatt a felnőttek is megtehetik, hogy a gyermeki énjük eluralkodjon rajtuk.
2022-12-31 12:30:42, Hírek, Környezetünk Bővebben
Mindenkinek jár egy kis Halloween
Kedvenc ünnepem a Halloween, vagy ahogy hazánkban ismert - Halottak Napja. Ez mindenkinek másról szól, egyeseknek tiszteletteljes megemlékezés elhunytjaikról, másoknak cs...
2022-10-19 10:41:06, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nyilvánvalóan felháborító (és nem éppen okos dolog) azt a Horthy Miklóst kormányszinten dicsőíteni, aki a máso...
Bővebben >>