. Ma Auguszta napja van.
Pokoli tornyok
2013-12-02 09:34:55
Pokoli tornyok

Pokoli tornyok

Veresegyház önkormányzatának képviselő testülete arról határozott, hogy az Ivacsok, ill. a Ligetek térségében engedélyezi a Telenornak két adótorony felépítését, ugyanis a cég minőségi szolgáltatást akar biztosítani hosszabb távra.


Az utóbbi időkben pedig akadozott a vonal a mobiltelefonok használata során . A készülékek vagy csak később találták meg az ellenállomást, vagy egy idő után megszakadt a vonal. A megfelelő magasságban elhelyezett átjátszóállomások hosszabb távon biztosítanák a hang- és az adatátviteli lehetőségeket nem csak a Telenor, hanem a T-home és az Invitel részére is. A város pedig természetesen bevételre tenne szert.


A lakók egy része azonban úgy gondolja, hogy az átjátszótornyok működése egészségkárosodást okozhat, a környékbeli ingatlanok értéke pedig drámaian csökkenhet. Ennek a tiltakozásnak állt élére Tolnai Ildikó önkormányzati képviselő (Fidesz) és 750 aláírással alátámasztva azt követeli, hogy az átjátszótornyok ne a tervezett helyeken, hanem máshol, a lakott területektől távol kerüljenek felépítésre. Tolnai Ildikó – bár a Veresi Krónika híadása szerint az aláírásokat személyiségi jogokra hivatkozva nem volt hajlandó kiadni a kezéből – ezért követelte a képviselő testület határozatának visszavonását. Pásztor Béla polgármester viszont a tiltakozások miatt a határozat végrehajtásának felfüggesztése, valamint a lakosság véleményének megismerése érdekében egy  fórum megtartása mellett döntött.

 

Erre a fórumra került sor november 29.-én a veresegyházi Művelődési Házbana Telenor képviselőinek és természetesen Pásztor Béla polgármester, valamint az önkormányzat tisztségviselőinek a jelenlétében. A szolgáltató mérnökének előadását folyanatosan megzavaró, majd végül elfojtó bekiabálások azonnal befejeződtek, amikor a tiltakozást felkaroló - ötletgazda? - vezérlő önkormányzati képviselő asszony emelkedett szólásra és megtudtuk tőle, hogy az addigi 750 tiltakozó aláírás ott, a helyszínen szédítő gyorsasággal 900-ra emelkedett. Fantasztikus!


Igaz, sem a 750, sem pedig a megsokszorozódott aláírásokat nem láthatta senki. Elvégre személyiségi jogok is vannak a világon! - amint azt a Veresi Krónika fentebb idézett írásából megtudhattuk. Az aláírások megtekinthetőségét és azok begyűjtési körülményeit firtató kérdéseket a polgármester is feszegette, de erre a válasz az volt, hogy ilyen apróságokkal nem lehet ebben az ügyben húzni az időt. Igaz! Az emberek egészségéről, meg ingatlan áresésről  van szó! A tétnek megfelelően adott esetben szó szerint értve őrjöngő hozzászólásokra és szinte folyamatos bekiabálásokra került sor. A vehemens tiltakozók közé tartozó egyik vezérszónoktól két alkalommal is értesülhettünk arról, hogy nehogy valakinek is eszébe jusson a politikai háttér, hiába tartozik a Fidesz-hez a  képviselő asszony. Miután ennek senki nem mondott ellent, megtudhattuk azt is, hogy a hozzászóló flexel rendelkezik és ha megépülne mégis a torony, ő ezt működésbe fogja hozni.

 

Egy ponton Tolnai Ildikó asszony azzal a javaslattal lepte meg a közönséget, hogy ott, a helyszínen szavazzanak a megjelentek az önkormányzati határozat végleges eltörléséről,  mert ugye nem képzeli azt senki, hogy olyanok is véleményt nyílváníthatnak erről, akik nem laknak az érintett térségben. Ezt a javaslatot – vélhetően joggal – a polgármester nem kívánta elfogadni, ezért egy elszánt férfiú kipattant a középre és rövid, ám annál harciasabb beszédet követően megszavaztatta a jelenlévőket a tornyok sorsáról. Miután láthatóan – de nem meglepően – a „nem”-ek voltak többségben, az ellenzők a maguk részéről befejezettnek tekintettték az ügyet és többségükben elhagyták a termet.

 

A következőkben némileg higgadtabb diskurzus következett, amely azzal a polgármesteri bejelentéssel zárult, hogy az adótornyok telepítése továbbra is fel van függesztve, az önkormányzat nem kíván a lakósság akarata ellenére cselekedni, ezért tovább folytatódik a konzultáció, az alternatív megoldások keresése és majd az egész városra kiterjedő lakossági szavazás dönt az átjátszóállomások ügyében.

 

Ha megengedhető e cikk írójának, hogy saját tapasztalatainak is hangot adjon, elmondanám, egy ilyen pokoli torony szűkebb környezetében lakom. Jelentem nem világít a fejem, nem ütközött ki sem rajtam, sem a polgárijogilag is hozzámtartozó hölgyön az ótvar, vagy a fekete ragya a torony évekkel ezelőtti felhúzása óta. Sőt! Az iszonyat tornyának a lakókötzetem szélén történt felépítése óta pestisszerűen szaporodtak el az új házak. Nem is akármilyenek! Igaz, ebbe bizonyára belejátszott a gyönyörű panoráma is! Lehet, hogy ez homályosította el éleslátásukat az itt ingatlant vásárlóknak?! Egy problémát azonban én is tapasztalok! Az én mobilom is időnként lustálkodik a hívás elküldése után, néha akadozik a vétel. Lehet, hogy tényleg szükség van a fejlesztésre!?


(T.Gy.)

 

 

 

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>