. Ma Gedeon napja van.
Politika, felnőttek és a mai fiatalok…
2012-07-01 14:13:12
Politika, felnőttek és a mai fiatalok…

Politika, felnőttek és a mai fiatalok…

Sokszor beszélgetek az emberekkel, akár személyesen, akár az Internet adta lehetőségeket kihasználva is. Az én korosztályom, még részese volt, az un. „átkos” rendszernek. Sokszor beszélgetéseink alkalmával is előtérbe kerül, az akkori helyzet, az akkori tapasztalatok hiányosságok, esetleg érdemek.

 

Most anélkül írom meg ez a cikkemet, hogy szándékommal ellentétben, bármiféle ellenérzést keltsek az olvasóimban, és egyfajta „tojásdobálós” reakciót váltsak ki. Csupán egy dologra hívnám fel a figyelmet: magukra hagytuk a fiatalokat!


Van, amit már vallok egy jó ideje: a mai fiataloknál hiányoznak azok a közösségformáló programok, illetve az önkifejezést ösztönző lehetőségek, ahol érdemben kipróbálhatnák magukat.

Azok az őrsi órák, ifi találkozók, táborok, ahol észrevétlenül megtapasztalhatták, megtanulhatták, hogy milyen lesz a nagybetűs élet. Megtanulták, hogy milyen együtt gondolkodni, érvelni, ezáltal megtanultak „beszélni”, és kiállni valamiért, érdekeiket érvényesíteni, ami pedig számukra nagyon fontos lenne!

 

Ehelyett, életük elengedhetetlen része lett, az Internet a mobilozás, a számítógép. Ezzel nem is lenne semmi baj egészen addig, amíg nem váltja ki a személyes kommunikáció adta csodálatos érzést.

 

Az sms-ekben, a chatekben írni, lerövidítve a szavakat a mondandónkat, érdekes technika, de csak a bennfentesek értik…, és a lényeg rejtve marad, ez pedig az érzések. Az a rengeteg J, vagy L nem tükrözi hűen azt, ami valójában zajlik bennük. Ezt máshol vezetik majd le. Ez veszélyes!

 

Apropóját cikkemnek egy szombathelyi 14 éves fiatalember politikához való hozzáálása adta, melyet „szörfözésem” közepette, a Facebookon fedeztem fel.

 

Természetesen, az Interneten, a Facebook-on kerestem meg őt. Bejelentkeztem nála, és köszöntöttem, majd megkérdeztem, hogy írhatok-e róla a Veresegyházi Hírhatárban, lehozhatnám-e a vele készített interjút.

Természetesen,  - volt a válasz.

 

Feltettem neki az első kérdést, hogy ilyen fiatalon miért foglalkozik a politikával?

 

Válasz: „Amit a jelenlegi kormány csinál, az egyenesen katasztrófa. Éppen ezért egy fél éve átfutottam a legtöbb párt programját átolvastam. A Demokratikus Koalíció és az MSZP politikáját kedvelem…”

 

Kérdés: Tagja vagy-e valamelyik pártnak, illetve részt szoktál-e venni a rendezvényeiken?

 

Válasz: „Nem. Nem vagyok egy pártnak sem a tagja. Még az előző profilképemre ugyan, kiraktam egy DK logót. De levettem. Miért?

Egyrészt azért, mert nem vagyok arról meggyőződve, hogy 100%-ban egyetértenék velük.

Másrészt, mint mondtam 14 éves vagyok, és fél éve foglalkoztat a politika. Ne várja el tőlem senki, hogy ennyi idő alatt kialakuljon, hogy melyik párthoz tartozzak.

Harmadrészt,  pedig az MSZP és az LMP programjában is találtam nagyon tetszetős dolgokat. Nekem kifejezetten tetszik az LMP-s Karácsony Gergely munkássága.

Sőt, talán kicsit halkan mondva a Jobbik programjába is vannak használható elvek. Azt hozzá kell tennem, hogy a programot legjobban ők csinálták meg... Remélem most az írásomból nem azt szűrted le, hogy odavagyok a szélsőjobbért.

Persze azt el kell mondanom, hogy a véleményem szerint Vona Gábor jó ember. A Facebook oldalát én már sokszor megnéztem, és az írásai is tetszenek, a gondolkodása sokszor kevésbé. Nem is Gáborral van a probléma, hanem a Jobbik támogatóival. Nagyon sok antiszemita van közöttük. Nagyon ellenzem a Magyar Gárdát és a Csendőrséget, mert ezzel embereket kicsit megfélemlítik.

 

Viszont ha itt tartunk mondok még valamit. Néha nekem is elegem van az EU-ból. Mi az, hogy Barosso olyanokat küldözget Magyarországnak, hogy szorítsunk még a költségvetésen, tegyük feszesebbé, tehát szorítsuk meg a magyar népet. Mi az, hogy az EU Bizottság elnöke diktátorként fenyegeti ezt az országot?”

 

Kérdés: Tudod, azzal, hogy levetted a DK logót, egyfajta véleményt is mondtál róla?

 

Válasz: „Levettem a DK logót. Elmondtam a három okot miért. Még nem döntöttem el, hogy melyik párthoz akarok tartozni.

Hogy az ország jövőjét milyennek látom? Ilyennek: ha a jelenlegi kormány még marad:

1 euró = 500 forint,

1 liter benzin = 900 ft...

Tudom durva, de amit a jelenlegi kormány csinál, az elfogadhatatlan. Hol van az 1 000 000 új munkahely? Ráadásul azt ígérték, hogy csökkentik az emberek adóit, terheit.

Ennek sajnos csak az ellenkezőjét tapasztalhattuk…”

 

Mindenesetre a fiatalokat, (14-18 éves korosztály) sajátos problémáik, igen sérülékeny társadalmi helyzetük, és az őket körülvevő ideológiai-politikai vákuum, kiszolgáltatottá teszik a nagy intenzitású hatásokkal szemben.

 

Fogékonyak a szélsőséges politikai eszmék iránt. Főleg, a tanulmányaikat abba hagyók, a munka nélkül lévők a legfogékonyabbak a szélsőségekre, ők azok, akik leginkább „kicsúsznak” a szülők és az iskola kontrollja alól. Mivel helyzetüket kilátástalannak ítélik, és egyéni kitörési lehetőségeik nincsenek, korosztályuk átlagánál hajlamosabbak elfogadni a radikális politikai nézeteket, egyfajta kitörést,  egyfajta kiutat jelenthet az erőszakos politikai mozgalmakban való részvétel.

 

A jelen esetben azonban, a 14 éves Bencénél, nem ez a helyzet, ugyanis a következő üzenetet (chat) kaptam, nézzék csak:

 

„Írtam e-mailt. Azt utólag elmondom, hogy ennek az országnak szüksége van az EU-s tagságra, attól függetlenül, amit írtam e-mail-ben.”…

Köszönetképp az alábbi videót küldtem el neki. Figyeljünk rájuk!

                                                                                                                                                                                             Szs

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>