. Ma Martina napja van.
Veresegyház új termálkútja
2011-11-30 14:31:55
Veresegyház új termálkútja

Veresegyház új termálkútja

Lezárult a „Veresegyház geotermikus közmű kiterjesztése új termálkút fúrásával” elnevezésű projekt. A munkálatokról szóló beszámolót 2011. november 30-án 10 órakor a sajtótájékoztatóval egybekötött záró rendezvényen az Innovációs Központ 309. termében tartották. Az új termálkút fúrása és a 4,5 kilométer ikervezeték lefektetése lehetővé tette, hogy október végétől tíz újabb veresegyházi üzem és közintézmény fűthessen az olcsó és környezetbarát energiával.

A geotermikus energiahasznosító rendszer kiépülése már 1987-ben elkezdődtek a B-15-ös termelő kút lefúrásával. Ennek első fázisaként 1992-ben a város, központi részén megépült a Termál Fürdő. 2000 év végére három intézmény kapcsolódott rá a geotermikus fűtésrendszerre. A Fabriczius Általános Iskola 1993-ban, a Művelődési Ház és Zeneiskola 1997-ben, a Mézesvölgyi Általános Iskola első szárnya 2000-ben, majd az iskolához tarozó tanuszoda és a tornaterem 2003-ban. Ezt követően 2005-ben az Innovációs Központot is rácsatlakoztatták a termálfűtés  hálózatra. 2006-os és 2007-es év között a hidegvíz földbe való visszatáplálására a K-23 visszatápláló kút is megépült, a működéséhez szükséges szivattyú, gépház és távvezeték-hálózat kibővítésével együtt.  A 65-67 Celsius fokos termálvizet elszállító vezetékek a föld mélyebb rétegében húzódnak, a vizet visszaszállító csövek a föld felszíne alatt néhány méterrel, a járdák alatt futnak, így télen is fűtött fagyásmentes járdákon, biztonságosan közlekedhetnek a gyalogosok.


Az idén elkészült mintegy 4947 méter hosszú távvezeték és a hozzá tartozó K-25-ös termelő kút, szivattyúház és gépház összköltsége 656 529 970 Ft. Ebből saját erő 40% mintegy 264 858 084 Ft. A fennmaradó 391 671 886 Ft-nyi költséget az elnyert támogatásokból fedezték. A támogatás mértéke 60%. A megújuló energiának köszönhetően több mint 5 tonnával kevesebb szennyező anyag jut a légkörbe, így is csökkentve az agglomeráció okozta légszennyezés mértékét Veresegyházon. A beruházások gazdaságossága mellett szól az is, hogy az elmúlt években több mint 2 millió m3 földgázt helyettesített a termálvíz fűtő ereje, és ezzel lényegesen csökkentette az intézmények kiadásait. A jövőben is szeretnék folytatni a fejlesztést, a Ligetek területeit tervezik a termálvízzel való fűtőrendszerbe vonni.


A projekt zárón Pásztor Béla polgármester úr köszönetét fejezte ki az együttműködő cégeknek és magánszemélyeknek és elmondta, hogy hazánkban jelenleg Veresegyház rendelkezik a legkiterjedtebb geotermikus fűtési hálózattal. A jövőben példát kíván mutatni más településeknek is a talpunk alatt található energia hasznosítására.

 

A GE turbinagyár is rákapcsolódott a rendszerre:Mezei Ádám

(foto: veresegyhaz.hu video: VVTV)

További híreink
Ügynökmúlttal vádolják Dinnyés József
Ügynök volt Dinnyés József, a híres, ellenzékinek számító polbeat-énekes – legalábbis ezt feltételezik az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára által közölt ren...
2023-01-26 09:41:26, Hírek, Fókuszban Bővebben
Rákay Philip Károly a többmilliárdos Aranybulla bukása után a mohácsi csatáról tervez hősi eposzt
Az új médiamogul szerepében tetszelgő Rákay Philip megosztotta újabb filmtervének ötletét: ezúttal a mohácsi csatáról készít filmet.
2023-01-17 12:16:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A pápai ravatal után homár, polip, articsóka főfogású szerény luxusebédre ült be Orbán és neje
Miközben itthon hiány van az ársapkás burgonyából, zavar lehet a kormánykommunikációs gépezetben, hogy nyilvánosságra került Orbán római luxusebédje, amire nem kis ízlést...
2023-01-05 15:42:29, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az RTL Híradónak nyilatkozott a Gabonaszövetség elnöke, aki elmondta, hogy 5 százalékkal csökkentik a liszt ár...
Bővebben >>