VERESEGYHÁZI HÍRHATÁR - A fővárosi agglomeráció keleti része is népszerű

VERESEGYHÁZI HÍRHATÁR
   
 2018.12.15.
 Szombat
Ma Valér napja van.
Holnap Etelka napja lesz.
   EUR árfolyam
   323,72 Ft
   CHF árfolyam
   287,44 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 10. 10. 16:44     


A fővárosi agglomeráció keleti része is népszerű
A dobogós települések túlszárnyalják a megyei átlagárakat.A fővárosi agglomeráció keleti része is népszerű: a dobogós települések túlszárnyalják a megyei átlagárakat.                                                                                           

A hazai ingatlanpiaccal kapcsolatos történésekről az utóbbi években az is értesült, akit nem érint közvetlenül a téma, mert időről időre szinte minden fórumon felbukkannak az ezzel kapcsolatos hírek – és minden évben más van a fókuszban. A 2016-os CSOK módosítás óta rengeteg kíváncsi szempár szegeződik az újlakásokra, ami valószínűleg 2019 végéig – vagyis a kedvezményes áfa kifutásáig – így is marad.

Itt épül a legtöbb újlakás
Bár az ingatlanpiaccal kapcsolatos újdonságok nagy része arról szól, hogy az országot elözönlik az újlakások, ez az állítás csak részben igaz, illetve pontosabb az a megfogalmazás, hogy attól függ, melyik térséget nézzük.
A statisztikák szerint a toplista élén Budapest áll: országos szinten itt adják ki a legtöbb építési engedélyt és itt épül a legtöbb lakás. Szintén dobogós Pest, illetve Győr-Moson-Sopron megye – bár utóbbiak között több mint kétszeres a differenciál.
Ehhez a képhez az is hozzátartozik, hogy az elmúlt évtized adatai alapján még mindig kevés lakás épül: az utóbbi 4 évben fele annyi ingatlan került kivitelezésre, mint a 2008 és 2012 közötti időszakban.

A gödi ingatlanárak kilőttek, a mogyoródiak viszont csak cammognak
Függetlenül attól, hogy a figyelem középpontjában az újlakások állnak, a használt társaik szegmense is élénk. Az itt tapasztalható tendenciákat is jelentősen befolyásolja a fekvés, és ez alapján óriási kettéosztottság figyelhető meg. Az ország népszerű részein továbbra is kétszámjegyű emelkedések mutatkoznak, míg a kevésbé kedvelt településeken zuhanórepülésszerűen esnek vissza az árak és szinte alig érdeklődnek az eladó sorba került otthonok iránt.

Az eltérések nemcsak a régiók és megyék között, hanem azok határain belül is élesen érvényesülnek. Tökéletes példa erre Pest megye, ahol idén január és augusztus között 13%-kal emelkedtek az átlagos négyzetméterenkénti árak – ez az adat azonban jelentős szórást takar.
Mogyoródon mindössze 2%-kal, Aszódon, Dunakeszin és Veresegyházán a megyei szinttel közel megegyező mértékben – 12-15%-kal – Gödön viszont ennél lényegesen nagyobb ütemben – 29%-kal – bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak az említett időszakban.

Az agglomeráció keleti része lekörözi a megyei árszintet
A százalékok inkább az adott terület népszerűségére utalnak, de a szegmens szereplői számára ennél fontosabb információ az ezek mögött tapasztalható átlagár. Ahhoz, hogy erről pontosabb képet kapjunk, érdemes típusok szerint górcső alá venni az ingatlanokat.


Ha így teszünk, akkor azt látjuk, hogy a családi házak szegmensében Dunakeszi áll a képzeletbeli dobogó legfelső fokán, ezt követi Göd, majd Veresegyház és Gödöllő. A sorrend mögött meglehetősen nagy eltérések vannak: az első és a harmadik helyezett között több mint 100 ezer forint az eltérés a négyzetméterenkénti árakban. Ehhez a képhez azonban az is hozzátartozik, hogy a kiemelt településeken mutatkozó átlagos Ft/m2 árak Pest megyei szinten kiugróak: ezt mintegy 18-62%-kal szárnyalják túl.


Hasonló a sorrend a lakáspiacon is. A környéken ebben az esetben is a Dunakeszin, Gödön, illetve Veresegyházon meghirdetett lakások állnak a dobogón, viszont ebben a tekintetben már nem körözik le a megyei átlagot olyan látványosan, mint a magánházak szegmensében. Sőt, a Veresegyházi viszonylat 8%-kal elmarad a megyei és 21%-kal az országos átlagáraktól.

                                                                                                                                                                

 

                                                                                                                                                                             Forrás: ingatlannet.hu

 

Statisztikák>


További hírek

  Ombudsmani állásfoglalás
2018. 12. 08. 21:23 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Magyar hajléktalan fociválogatott a mexikói VB-n
2018. 11. 19. 20:14 veresegyhazi-hirhatar.hu
  A Veres1 Színház közleménye
2018. 11. 18. 20:33 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Otthon melege program
2018. 10. 30. 19:43 veresegyhazi-hirhatar.hu
  November 1: Mindenszentek Napja
2018. 10. 29. 19:58 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Zöld Híd Program
2018. 10. 26. 15:27 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Iványi Gábor - Állásfoglalás hajléktalanügyben
2018. 10. 25. 20:51 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Ultrahang-vizsgálati felajánlás
2018. 10. 25. 09:52 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Vörös
2018. 10. 23. 20:22 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Kérdem én: Ők mit és hol rontottak el?
2018. 10. 19. 21:02 veresegyhazi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport