|
|
|
Tweet |
|
|
|
Az otthoni pálinkafőzés adómentessége megszűnt, a lepárló-készülékeket pedig regisztrálni kell. 2015. január elsejétől változtak a magán pálinkafőzés szabályai. A magánfőző desztilláló berendezések bejelentésével kapcsolatban, illetve a magánfőzésnél az adóbevallással és az adó megfizetésével kapcsolatos eljárásban ezentúl az önkormányzati adóhatóság (jegyző) jár el. Magánfőző az a személy, aki saját tulajdonú gyümölcsből saját tulajdonú eszközökkel állítja elő a párlatot. Továbbra sem szükséges a magánfőzéshez engedély, azonban a magánfőzésre szolgáló desztilláló-berendezést a tulajdonszerzést követő 15 napon belül be kell jelenteni a lakóhely szerinti önkormányzati Adóhatósághoz.
Amennyiben 2015. január 1-jét megelőzően történt a berendezés beszerzése, 2015. január 15-ig kell a bejelentési kötelezettségnek eleget tenni.
2015. évtől a saját fogyasztás céljából 50 liter párlatot lehet otthon előállítani saját fogyasztásra, amelynek az adómentessége megszűnt, azaz évente 1000 forint átalányadó-fizetési kötelezettsége keletkezik az önkormányzat felé, melyről 2016. január 15-ig kell bevallást tenni és az adót megfizetni.
A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény 67/A.§ (2) bekezdése alapján a bejelentésnek tartalmaznia kell a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzés időpontját, a desztillálóberendezés űrtartalmát és tárolásának, használatának helyét, ha az eltér a magánfőző lakcímétől.
A bejelentéshez szükséges nyomtatványok letölthetőek innen. |
|
|
|