VERESEGYHÁZI HÍRHATÁR - Észak kontra dél: mekkora a különbség az agglomerációs települések között?

VERESEGYHÁZI HÍRHATÁR
   
 2019.01.23.
 Szerda
Ma Zelma napja van.
Holnap Timót napja lesz.
   EUR árfolyam
   318,11 Ft
   CHF árfolyam
   280,61 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 04. 03. 17:27     


Észak kontra dél: mekkora a különbség az agglomerációs települések között?
Azt gondolnánk, hogy az ingatlanpiac lassan megáll és elcsendesedik, a mellékelt ábra szerint azonban egyáltalán nem ez a helyzet.

Azt gondolnánk, hogy az ingatlanpiac lassan megáll és elcsendesedik, a mellékelt ábra szerint azonban egyáltalán nem ez a helyzet.


Annak ellenére, hogy a téli időszak nem mondható a szegmens legdinamikusabbjának, a forgalom januárban és februárban egyaránt emelkedett. Nem is keveset, éves összevetésben ugyanis az előző hónapban közel 14%-kal volt magasabb az adásvételek száma.

 

A fővárosban is lehet zöld területünk


Családosként sokan szembesülnek azzal, hogy nem engedhetik meg maguknak a kertes lakást. Az árakat böngészve ugyanis arra jutnak, egyszerűen nem fér bele a büdzsébe. Szerencsére van olyan kompromisszum, amivel nem kell elhagyniuk Budapestet, mégis lehet egy kis saját, zöld területük. Erre nyújtanak megoldást a tetőkertek, illetve a kertkapcsolatok, melyekkel akár száz négyzetméteres füves részt lehet nyerni.


Ez persze jól hangzik, de az első kérdések között valószínűleg felmerül, mennyibe fog ez fájni nekünk. Egy 60 nm-es új lakás 90 nm-es kertkapcsolattal például 52 millió forintért elérhető, de néhány utcával arrébb fele ekkora tetőkerttel 20%-kal alacsonyabb árat taksál egy ugyanekkora ingatlan.

 

Az agglomerációs drágulás leelőzte az országos szintet


A változások szele korántsem korlátozódott a fővárosra, az ingatlanpiac szele elérte az agglomerációt is: megindult a telekárak emelkedése, illetve megugrott a kiadott építési engedélyek száma. Tavaly a legdinamikusabb drágulást a déli és az északi településeken tapasztalták, a forgalom szempontjából pedig többek között Dunakeszi, Fót, Vác, Veresegyház és Gödöllő tartozott az élvonalba.
Az áremelkedés sem állt meg idén az agglomerációban, az országos szinten jellemző 4%-os átlagtól azonban jelentős eltérések mutatkoznak az egyes településeken. Míg Veresegyházán 4%-kal visszaestek, addig Szigethalmon 1%-kal, Szentendrén és Dunakeszin 3-4%-kal, Gyömrőn és Monoron pedig 12%-kal bővültek az átlagárak az év első két hónapjában. Ehhez viszonyítva a fővárosban alacsonyabb volt a változás, amit részben az magyaráz, hogy itt vélhetően elért egy határt az árszínvonal.

 


Az átlagos ingatlanárak változása az agglomeráció egyes városaiban (2018. első két hónapjában)

 

Még mindig több százezres különbségek vannak


A százalékok által kialakított sorrendtől eltérő lista mutatkozik az átlagárak tekintetében. A rangsort országos viszonylatban is a Budapesten eladó lakások, valamint családi házak vezetik, ettől az agglomeráció egyes városai különböző mértékben maradnak el.


A Dunakeszin és Szentendrén meghirdetett családi házak árai nem sokkal kedvezőbbek a fővároshoz képest, a téglalakások esetén azonban ennél nagyobb – 22-35%-os – különbség tapasztalható. A térség toplistásaitól Veresegyháza és Gödöllő 7-32%-kal marad el, Monoron pedig ingatlantípustól függően közel 50%-kal kedvezőbb átlagos négyzetméterenkénti árakkal találkozhatunk.

 


Átlagos négyzetméterárak az agglomeráció egyes városaiban (Ft/m2, 2018. februári adatok alapján)

 

Mi várható idén?


Idén a figyelem középpontjában valószínűleg még mindig az újlakások lesznek – ez persze nem azt jelenti, hogy a használt társaik háttérbe szorulnak. Az év eleji adatok pozitív forgalmi tendenciát jeleznek előre, a várható bővülést azonban nehéz megjósolni, hiszen az ingatlanpiac szempontjából húzó hónapok még előttünk állnak.

 

(Forrás: Ingatlannet.hu)


További hírek

  Cifra nyomorúság
2019. 01. 22. 18:14 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Kis értelemtágítás
2019. 01. 18. 20:49 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Sok Anna, Ancsa, Ani, Nika van -nekrológ
2019. 01. 14. 20:37 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Januártól drágul több egészségtelen termék, pl. a cola snack, kakaópor
2019. 01. 01. 14:30 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Boldog új évet Veresegyház!
2018. 12. 31. 20:19 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Cipősdoboz-akció a Dankó utcai óvodában
2018. 12. 22. 21:08 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Ombudsmani állásfoglalás
2018. 12. 08. 21:23 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Magyar hajléktalan fociválogatott a mexikói VB-n
2018. 11. 19. 20:14 veresegyhazi-hirhatar.hu
  A Veres1 Színház közleménye
2018. 11. 18. 20:33 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Otthon melege program
2018. 10. 30. 19:43 veresegyhazi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport