VERESEGYHÁZI HÍRHATÁR - Készül Veresegyház új tava

VERESEGYHÁZI HÍRHATÁR
   
 2021.10.26.
 Kedd
Ma Dömötör napja van.
Holnap Szabina napja lesz.
   EUR árfolyam
   365,36 Ft
   CHF árfolyam
   341,6& Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 07. 25. 11:29     


Készül Veresegyház új tava
„Készül Veresegyház új tava. Az Álom-hegyi tározóban egyelőre csak az eső és a talajvíz gyűlik, de később a tisztított szennyvíz is ide kerül.

„Készül Veresegyház új tava. Az Álom-hegyi tározóban egyelőre csak az eső és a talajvíz gyűlik, de később a tisztított szennyvíz is ide kerül.


14 hektáros vízfelületet alakítanak ki a város határában. Június óta zajlanak a kotrási munkák: de a teljes tómeder csak jövőre készül el. A nyugati oldalon egy kőgát, a másik oldalon pedig termőföldek határolják a város tulajdonában lévő területet. A beruházás költségeit az önkormányzat állja, a kivitelezőt közbeszerzés útján választották ki.

 

A készülő meder alján egyelőre csak a talajvíz gyűlik, bár a nagy szárazság miatt egyelőre nem olyan intenzitással, mint ahogyan tervezték.

A kitermelt földet a környéken helyezik el: különválasztva a humuszt és a semleges talajt. A munkálatok során külön figyelnek arra, hogy a közelben lévő termőföldekre, illetve a városba ne kerüljön homok.

 

Ha minden jól megy, akkor ebben az évben megtörténik mind a 14 hektárnyi föld kitermelése, jövőre pedig megépül az a gát, amely a nagy vízoszlopot megtartja. A tóhoz vezető földutak elég jó minőségűek, így új utak építését egyelőre nem tervezik. Az Álom-hegyi tónak téglalap formája lesz, köszönhetően a terep természetes adottságainak, és különlegesség, hogy a tervek szerint a víz közepén meghagynak egy kis szigetet is.

 

Tatár Sándor, a Tavirózsa Természetvédő egyesület alelnöke elmondta: körülbelül 10 év szükséges ahhoz, hogy gazdag élővilágú tó, illetve partvidék alakuljon ki. Az eddigi a növényzet: a fák és a bokrok letarolásával most elszaporodtak a gyomnövények, ezeket jó lenne őshonos fajtákkal visszaszorítani, és segíteni a mihamarabbi regenerálódást. A vízi élővilág kialakításánál is fontos szempontnak tartják, hogy hazánkban őshonos halakat válasszanak. Tatár Sándor kiemelte: az egyesület szívesen segít az Önkormányzatnak abban, hogy összeállít olyan növény- és állat- fajlistákat, amelyek a természetes környezet kialakítását szolgálnák. A Tavirózsa Egyesület örül, hogy a leendő tó várhatóan sok látogatót vonz majd a városba, és Veresegyház újabb látványossággal bővül, de tartanak attól, hogy a beruházás hosszú távon veszélyeket hordozhat magában. Attól tartanak, hogy a tó környékének esetleges felparcellázása nyomán a jelenlegi 18 ezer lakosú, élhető település akár 25 ezer főig is felduzzadhat.”   (VVTV)

 

Idézet a  Veresi Krónika júliusi számában megjelent „Képviselő-testületi határozatok 2012. május hónap” c. cikkéből. (4. oldal)

„73/2012.(V.15.) Kt.sz. határozat:

Veresegyház Város Önkormányzatának képviselő testülete a ’Veresegyházi Álomhegyi víztározó és rekreációs tó építési I. ütem – Mederkotrási feladatok ellátása’ tárgyú hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárásban:

  1. A Verestransz Szállítási és Szolgáltató Kft. Benyújtott ajánlatát érvényesnek, a lefolytatott közbeszerzési eljárásást eredményesnek nyilvánítja.
  2. Az eljárás nyertesének a Verestransz Szállítási és Szolgáltató Kft.-t hirdeti ki nettó 125.006.000,- Ft-os ajánlati árral.
  3. 3. A képviselő testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a nyertes ajánlattevővel az eredményhirdetést követően a jogszabályban meghatározott határidők betartásával kösse meg a szerződést.
  4. Veresegyház Város Önkormányzatának képviselő testülete elfogadja Veresegyház Város Önkormányzata 2012. évi közbeszerzési tervének módosítását.
  5. A képviselő testület felhatalmazza a jegyzőt a módosított közbeszerzési terv honlapon történő közzétételére.”

Akkor nézzük, hogyan is állunk  ezzel a beruházással?  Ivacsi olvasónk levele:

 

A megkezdett – és már hetek óta folyó – munkálatokról az érintett lakosság véleményét nem kérték ki, őket előzőleg a munkálatok céljáról, várható időtartamáról és „mellékhatásairól” senki, sem az önkormányzat, sem a testület területi képviselője semmilyen (írott, elektronikus, plakát, helyi lakossági fórum, stb.) formában nem tájékoztatta. (Minek is? Mi közük hozzá!)

Veresegyháznak már szinte mindene megvan, ami kell. Nincsenek „likviditási” gondok, nincsen a városban egyetlen földes-sáros-poros utca, egyetlen segítségre szoruló család sem! Ha valamire a városnak azért mégiscsak égető szüksége (és pénze) van, az  egy újabb „csónakázó-tó”! (Ami eddig is volt, ott már nyilván nem férnek el a csónakok ... )”

 

A fahulladékot és a földet három hatalmas, négytengelyes teherautó szállítja, a leborított földet bulldózer egyengeti, tologatja, úthenger zömíti.  Nem a motorzaj, az elégetett ágak füstje és a porfelhő a legrosszabb, hanem a lakóházaknak háttal álló, mintegy „parabola-antennaként” működő billencsek fémplatóinak zaja. A még felállított helyzetben lévő platókat a hátsó zárólemez meglengetésével és csapkodásával döngetik meg négyszer-ötször, nyilván a maradék föld kiverése érdekében. Ennek akkora „célzott” zaja, visszhangja és rezonanciája van, ami talán még a város belső területein is hallható.  Akár egy tüzérségi lőtéren...

 

Ezt kell hallgatnia Ivacs lakosságának, idős és beteg embereknek, éjszakai műszakból reggel hazatért felnőtteknek és néhány hónapos kisbabáknak egyaránt. A teherautók „fordulási idejétől” függően átlag négy-öt percenként. Reggel héttől este hatig-hét óráig. Heti öt, de eleinte hét napon át. (Aki kíváncsi rá, jöjjön és hallgassa meg!) (ha jól számolunk,  a Verestransz Kft-vel ezidőtájt még talán nem is kötött az önkormányzat szerződést)

 

Az „illetékesek” koncepciózus és takarékos tevékenységére utal, hogy az összes kitermelt fát és földet - a korábbi iszaptároló rekultivációját követően – termő talajréteggel beborított és befüvesített területre borogatják. A még megmaradt gyepet pedig éppen most tapossák ki a 14-kerekű teherautók és a lánctalpas talajgyalu.

 

E-mailt küldtem ezt követően a Polgármester Úrnak, kérve, a helyi lakosságnak tartson lakossági fórumot az építkezés várható idejéről, az építkezéssel együttjáró megnövekedett forgalomról, zajról. Polgármester Úr jelezte, amint lesz ideje a fórumra, megtartja. (ez a mai napig nem történt meg)


Sikerült viszont látni egy rajzot a majdani tóról, amely igen impozáns. Ebből kértem e-mail megkereséssel egy képet az illetékes önkormányzati osztálytól, melyet szerettem volna mellékeltetni ehhez a cikkhez,  ennek két hete, azóta nem kaptam meg, de még csak reakció sem érkezett kérésemre.

 

Marad megint a szóbeszéd, mert az   illetékesek nem állnak szóba   a helyi lakossággal. Így csak annyit tudok, a rajzon szerepelt három db sziget, amelyet a 14 ha-s tóba terveztek. Ehhez képest, akik dolgoznak a tó medrének kotrásán, eddig 1 db szigetről tudnak, amit elkezdtek felépíteni, aztán elbontani.  A Verestransz autói pedig róják a köröket az építkezésen, mint egyetlen induló és tendergyőztes. Hol a számukra kijelölt úton, hol a lakott területen keresztül, hol üres autókkal, hol teljesen megrakodva.

 

Folytatom a kutatómunkát az építkezéssel kapcsolatban, nem adom fel, hogy egyszer végre kiderüljön, miért történt így a közbeszerzési eljárás, mikor lesz kész, és a legfontosabb, mikor lesz végre valami tájékoztatás a helyi lakosoknak.

 

Tószegi Zsuzsanna

ivacsi lakos

 

 

Az építkezés képei a GALÉRIÁBAN>


További hírek

  Cserhalmi: Azt mondják Árpa Attilára, hogy színész. Akkor mi vagyok én...?
2021. 10. 24. 19:57 hirhatar.hu
  Meghalt a Jászai Mari-díjas színművész, Venczel Vera
2021. 10. 24. 19:57 hirhatar.hu
  Az összefogásról és a kormányváltásról szólt az október 23-ai ellenzéki nagygyűlés
2021. 10. 24. 19:57 hirhatar.hu
  Bauer Tamás: Tiszták...?
2021. 10. 21. 19:35 hirhatar.hu
  Színre lépett Bajnai Gordon is: 20 ezer embert toboroz
2021. 10. 21. 19:35 hirhatar.hu
  Karácsony Gergely elárulta, mivel "zsarolta" Gyurcsány Ferenc
2021. 10. 21. 19:35 hirhatar.hu
  Romlanak a fertőzési adatok: 1 668 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 30 beteg
2021. 10. 20. 19:51 hirhatar.hu
  Kásler újabb milliókkal tömi Zalatnay Saroltát
2021. 10. 20. 19:51 hirhatar.hu
  Orbánék közelében lesz az ellenzék közös ünnepsége október 23-án
2021. 10. 20. 19:51 hirhatar.hu
  Mészáros Lőrinc volt felesége és Joshi Bharat összeköltözött
2021. 10. 18. 17:53 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport