. Ma Gyárfás napja van.

NEVEZETESSÉGEK

 

MedvefarmMedvék és Farkasok Otthona

Veresegyház déli szélén, a tavaktól 1,5 km-re fekszik az ország egyik leghíresebb medvefarmja, ahol farkasok és más kisebb vadállatok is menedéket kaptak. Cím: 2112. Veresegyház, Patak u. 39. Nyitva tartás: Minden nap 8-19 óráig

 

Termál Gyógyfürdő

A Veresegyházi tórendszer szomszédságában, a területen megtalálható mély rétegekből származó hévíz jóvoltából, meleg vizű gyógyfürdő és faházas üdülőkomplexum működik. Cím: 2112. Veresegyház, Találkozók útja 1. Nyitva tartás: Egész évben 9-19 óráig

 

A Veresegyházi asszonykórus egy vokális népi együttes volt az 1990-es években. 1986. év vége felé Janicsák István, a Z’zi Labor együttessel való közös produkcióval országos hírnévre tettek szert a Honky Tonk Woman című dallal. Az együttes később feloszlott, helyette a veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes (40-50 fő) maradt, veresegyházi tagjai a régi hagyományok megőrzésével foglalkoznak.

 

Öreg tó – Szabadtéri strand - Horgásztanya

A Gödöllői dombság vízgyűjtő területén eredő patakok vizét a Veresegyházt is átszelő Sződrákosi patak gyűjti össze. A patak mentén helyezkedik el a négytagú tórész, melynek legidősebb tagja az Öreg tó. A régen Malom tónak is nevezett tó egyik része a fürdőzést teszi lehetővé, a másik része horgászparadicsom. A környék természetjárók közkedvelt helye, innen induló tanösvénye sok szép érdekességet nyújt a gyalog túrázóknak. Cím: 2112. Veresegyház, találkozók útja

 

Úszólápok és vízililiomok

A veresegyházi Öreg tó felső része természetvédelmi terület. A tó ezen része különleges a területén honos országosan is ritka úszólápok és a nyári időszakban nyíló vízililiomok miatt.

 

Kocka tó és Hínáros

A természetvédelmi terület igen fontos részét képezi a Kocka tó, mely az Öreg tó részeként,  déli irányban helyezkedik el. Elszigetelt sekély vizét gazdag hínáros borítja. Az egyetlen tó Veresegyházon, ahol megtalálható az őshonos aranykárász. Vadvíz.

 

Haldorádó vagy Ivacsi tó

1987-ben az Öreg tó és a Pamut tó közötti közbenső terület kikotrása mellett, a Sződrákosi patak felduzzasztásával hozták létre az Ivacsi tavat. Horgászok igen kedvelt helye. Félszigetén Mitsui Sen Hullám c. kőfaragott szobra látható.

Pamut tó - Fenyves

A pamut tavat 1981-ben alakították ki az Öreg tótól déli irányba. Az összes tó közül a legmélyebb. Szintén természetvédelmi terület, a Szadai-láprész része, mely gazdag növény- és állatvilágáról híres.

 

Római katolikus Templom és Golgota kálvária

Árpád-házi Szent Erzsébetről kapta nevét Veresegyház Római Katolikus temploma, mely egyhajós, homlokzati középtornyos, copf-stílusban épült 1778-ban. Főoltárképe Szent Erzsébetet ábrázolja. Egyházának búcsú napja: november 19. Cím: 2112. Veresegyház, Fő út 93.

 

"Anya " című  szobor

A II. Világháború hősi halottainak emlékére készítette el Kő Pál Munkácsy-díjas szobrászművész az Anya c. alkotását, mely a Római Katolikus templom mögötti téren kapott méltó helyet. Cím: 2112. Veresegyház, Fő út

 

Tájház

Veresegyház népviseletének és népi használati tárgyainak gyűjteményét rejti a jelenleg átépítés alatt lévő Tájház.  Nyitva tartása időszakos. Cím: 2112. Veresegyház, Fő út 95.

 

Világháborús Emlékmű és Székely kapu

A Kisvendéglő melletti Hősök parkjában áll az erdélyi testvértelepülésünk, Atyha község ajándéka és az 1942-ben állított I. Világháborús emlékmű. Cím: 2112. Veresegyház, Ráday u. 12. (Fő út mellett)

 

Kisvendéglő

Veresegyház legrégebbi épülete a XVIII. században épült. Hosszú ideig magán tulajdonban volt a Válóczy család hentes üzleteként működött, majd államosítás után vendéglőként használják a mai napig is. Cím: 2112. Veresegyház, Fő út 82.


 

Református Templom és 56-os emlékmű

Veresegyház református temploma II. József 1781-ben kiadott türelmi rendelete után épült 1784-től 1798-ig. Tornyát 1812-ben építették hozzá. A templom előtt áll Megyeri László szobrász 2006-ban avatott 1956-os emlékműve, mely török mészkőből és bronzból készült. Cím: 2112. Veresegyház, Kálvin tér 1-2.

 

Baglyok c. szobor páros – „Mese és Mitológia” falkerámia

A Fabriczius József Általános Iskola előkertjében található Szabó Mária szobrászművész Baglyok című szobor párosa. Würtz Ádám nagyméretű kerámiája pedig a Fabriczius József Általános Iskola aulájában kapott helyet. Cím: 2112. Veresegyház, Fő út 77-79.

 

ABC szobor - "Bagoly-flamenco" faszobor – Kerámia díszkutak

Mitsui Sen Veresegyházon élő szobrász ABC című alkotása a Mézesvölgyi Általános Iskola előtti téren található. A nagyméretű Bagoly-flamenco fafaragást pedig Megyeri László szobrász alkotta, mely ugyanezen iskola aulájában áll. Külön érdekesség, hogy Kun Éva keramikus munkái is megtalálhatók az intézményben, kézmosó kutak, az uszoda falán kerámiadíszítések formájában. Szintén az ő keze által készült az iskola udvarán álló „Tudás fáját” ábrázoló szobor is. Cím: 2112. Veresegyház, Mogyoródi út 5-7.

 

Dísz kutak

Veresegyház központjában az új Főtéren áll Kun Éva és Módy Péter 2006-ban avatott közös kőszobor alkotása a Harangos kút. Mellette a Fő út irányában található a nagy Szökőkút, ellenkező irányban pedig egy kialakított pihenő részeként a Mackós falikút. Közvetlenül fölötte Mizser Pál festőművész Tükröződések c. alkotása csodálható meg. Cím: 2112. Veresegyház, Fő út 45-47.

A Szabadidős és Gazdasági Innovációs Centrum és Főtér mellett a Galéria épületében található Kun Éva keramikus művész munkája, a Flamingós díszkút. Cím: 2112. Veresegyház, Fő út 53.

 

Petőfi szobor

2010. március 15-én az 1848-as Forradalom és Szabadságharc évfordulóján ünnepélyes keretek között avatták fel Kovács Jenő szobrászművész Petőfi Sándort ábrázoló szobrát a Petőfi téren. Cím: 2112. Veresegyház, Petőfi tér

 

Magyar-Japán barátság emlékmű park szobrai

Mitsui Sen Magyarországon élő Michelangelo-aranyérmes  szobrász, grafikus alkotásaiból Veresegyház Ivacs részén lévő szobor emlékmű parkban is látható néhány. A szoborpark a Honfoglalás 1100 éves évfordulója alkalmából készült. A Pamut tó mellett emelkedő, felső fenyvessel borított magaslatán tekinthető meg az Újjászületés c. szobor. A fenyves és a Sződrákosi patak között állnak az Ősi jel, és a Szellő kőszobrok. Az Ivacsi vasút túloldalán pedig az Ivacsi tó félszigetén látható a szobrászművész Hullám c. kőszobra. Cím: 2112. Veresegyház, Ivacs u. és Fenyves u. találkozása

Kezek

2009. év nyarán avatták Veresegyház Szadai út, még a körforgalom előtti részen Böjte Horváth István szobrászművész Kezek c. kő- illetve bronzszobrát. Cím: 2112. Veresegyház, Szadai út 6.

 

 

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Talán a fővárosban sehol – még a Ferencvárosban sem – fajul olyan, már-már véres utcai harccá a választási haj...
Bővebben >>