. Ma Ervin napja van.
Adótartozók szégyenlistája a III. negyedévtől
2012-01-27 15:09:40
Adótartozók szégyenlistája a III. negyedévtől

Adótartozók szégyenlistája a III. negyedévtől

Az új törvény lehetőségeit kihasználva, azt a helyi és „emberi” viszonyokra értelmezve Szalontai Boldizsár (Jobbik) önálló képviselői indítványt tett, melyről korábban beszámoltuk. (ELŐZMÉNY ITT!)


- Előző riportunk készítésekor Ön – riporton kívül – úgy nyilatkozott, hogy nem bízik önálló indítványának testületi elfogadásában. Veresegyház honlapján egy jegyzői felhívás jelent meg, ez azt jelenti, hogy a jegyző saját hatáskörben elfogadta az Ön javaslatát, vagy a testület állt mellé?


- A testület az indítványomat úgy módosította, hogy jelentősen kitolta az életbelépési időt, de szellemében elfogadta előterjesztésemet és a jegyző úr e szerint döntött.


- Hogy értesül az érintett, hogy közzétételi veszélyben van? Milyen lehetősége van megmenekülni a közzétételtől?


- Minden negyedévben kap értesítést, amiben szerepel a hátraléka, de most még egy plusz papírt is kapni fog.


- Ha valaki úgy menekül a szégyenlistától, hogy vigyáz arra, hogy mindig csak 49 ill. 99 ezer Ft tartozása legyen, akár meg is úszhatja a szégyenlistát?


- A szégyenlistát igen, de a végrehajtást nem.


- Milyen adatok szerepelnek majd a szégyenlistán?


- Név, cím, tartozás összege. A tartozás oka már nem.


- Hogyan lehet lekerülni a szégyenlistáról?


- A listára lassan lehet felkerülni, de egy nap alatt le lehet. Fizetni kell. (Igaz a nyomtatott sajtó, meg az internetes keresők sajnos hosszabb ideig tárolják az adatokat. A szerk.)


- Mi lesz azokkal, akik önhibájukon kívül kerülnek olyan helyzetbe – pl. munkahely megszűnése -, hogy nem csak az adót nem tudják fizetni, de megélhetésünk is problémás.


- Meg kell keresniük ez ügyben az önkormányzatot, akár részletfizetést is kérvényezhetnek megfelelő, szigorúan ellenőrzött indokkal. De se létszámban, se összegben nem ők jelentik a többséget.


Köszönöm a válaszokat!


Megkerestük Garai Tamás jegyzőt is az ügyben:

- Jegyző úr! Hány magánszemély és hány vállalkozás kerülne fel most a listára?


- Nincs pontos információm a kérdésről, 100-as nagyságrendről van szó.


- Ha a törvény szerinti eredeti összeghatárokat venné figyelembe Veresegyház, hogyan alakulnának ezek a számok?


- A létszám a többszörösére emelkedne, mert sokan – többnyire feledékenységből, pillanatnyi pénzzavarból tartoznak néhány ezer Ft-al.


- Összesen mekkora kintlévőségről van szó?


- Több száz kb. 300 millió. Ez igen jelentős összeg.


- Mennyire bízik Ön a szégyenlista eredményességében?


- Hódmezővásárhelyen ezt már korábban alkalmaztak, és ott igen jó eredményt értek el vele. Az említett jegyzői felhívást IDE KATTINTVA olvashatják.


Megkérdeztük Zsolt Péter szociológust, hogy milyen hatása lehet az ügynek.


- A tapasztalat az, hogy leginkább nem a megélhetési problémákkal küszködők az adótartozók – bár nyilván vannak ilyenek is -, hanem sokszor a nagy, elit terepjárókkal rohangáló vállalkozók a feledékenyek. Az, hogy egy törvényi felhatalmazás van az ügy mögött, nagyon jó, mert demokrácia erősítő hatása van, hiszen kizárja a falvak, városok életében egyébként fontos szerepet játszó vállalkozók és a hivatalok kéz kezet mosó működését. Voltaképp a polgármestereknek nagy segítség, hiszen hivatkozhatnak a törvényre, nem kerülnek személyes konfliktusba, és mégis hatékonyabb a behajtás.


Megkerestük Pásztor Bélát, Veresegyház polgármesterét is, aki lapunknak elmondta:


- A szavazás egységes volt abban a kérdésben, hogy 50 és 100 ezer legyen a határ, ezt én is megszavaztam a többiekkel együtt. Ez az intézkedés nem a kisemberek, az önhibájukon kívül elszegényedettek ellen irányul, hiszen ilyen helyzetbe bárki kerülhet, Ön is, én is. Meg fogjuk egy újabb ülésen vizsgálni, hogy ha kell, rajtuk hogyan lehet segíteni.

Hrabóczki József Sándor

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>