. Ma Angéla napja van.
Észak kontra dél: mekkora a különbség az agglomerációs települések között?
2018-04-03 17:27:19
Észak kontra dél: mekkora a különbség az agglomerációs települések között?

Észak kontra dél: mekkora a különbség az agglomerációs települések között?

Azt gondolnánk, hogy az ingatlanpiac lassan megáll és elcsendesedik, a mellékelt ábra szerint azonban egyáltalán nem ez a helyzet.


Annak ellenére, hogy a téli időszak nem mondható a szegmens legdinamikusabbjának, a forgalom januárban és februárban egyaránt emelkedett. Nem is keveset, éves összevetésben ugyanis az előző hónapban közel 14%-kal volt magasabb az adásvételek száma.

 

A fővárosban is lehet zöld területünk


Családosként sokan szembesülnek azzal, hogy nem engedhetik meg maguknak a kertes lakást. Az árakat böngészve ugyanis arra jutnak, egyszerűen nem fér bele a büdzsébe. Szerencsére van olyan kompromisszum, amivel nem kell elhagyniuk Budapestet, mégis lehet egy kis saját, zöld területük. Erre nyújtanak megoldást a tetőkertek, illetve a kertkapcsolatok, melyekkel akár száz négyzetméteres füves részt lehet nyerni.


Ez persze jól hangzik, de az első kérdések között valószínűleg felmerül, mennyibe fog ez fájni nekünk. Egy 60 nm-es új lakás 90 nm-es kertkapcsolattal például 52 millió forintért elérhető, de néhány utcával arrébb fele ekkora tetőkerttel 20%-kal alacsonyabb árat taksál egy ugyanekkora ingatlan.

 

Az agglomerációs drágulás leelőzte az országos szintet


A változások szele korántsem korlátozódott a fővárosra, az ingatlanpiac szele elérte az agglomerációt is: megindult a telekárak emelkedése, illetve megugrott a kiadott építési engedélyek száma. Tavaly a legdinamikusabb drágulást a déli és az északi településeken tapasztalták, a forgalom szempontjából pedig többek között Dunakeszi, Fót, Vác, Veresegyház és Gödöllő tartozott az élvonalba.
Az áremelkedés sem állt meg idén az agglomerációban, az országos szinten jellemző 4%-os átlagtól azonban jelentős eltérések mutatkoznak az egyes településeken. Míg Veresegyházán 4%-kal visszaestek, addig Szigethalmon 1%-kal, Szentendrén és Dunakeszin 3-4%-kal, Gyömrőn és Monoron pedig 12%-kal bővültek az átlagárak az év első két hónapjában. Ehhez viszonyítva a fővárosban alacsonyabb volt a változás, amit részben az magyaráz, hogy itt vélhetően elért egy határt az árszínvonal.

 


Az átlagos ingatlanárak változása az agglomeráció egyes városaiban (2018. első két hónapjában)

 

Még mindig több százezres különbségek vannak


A százalékok által kialakított sorrendtől eltérő lista mutatkozik az átlagárak tekintetében. A rangsort országos viszonylatban is a Budapesten eladó lakások, valamint családi házak vezetik, ettől az agglomeráció egyes városai különböző mértékben maradnak el.


A Dunakeszin és Szentendrén meghirdetett családi házak árai nem sokkal kedvezőbbek a fővároshoz képest, a téglalakások esetén azonban ennél nagyobb – 22-35%-os – különbség tapasztalható. A térség toplistásaitól Veresegyháza és Gödöllő 7-32%-kal marad el, Monoron pedig ingatlantípustól függően közel 50%-kal kedvezőbb átlagos négyzetméterenkénti árakkal találkozhatunk.

 


Átlagos négyzetméterárak az agglomeráció egyes városaiban (Ft/m2, 2018. februári adatok alapján)

 

Mi várható idén?


Idén a figyelem középpontjában valószínűleg még mindig az újlakások lesznek – ez persze nem azt jelenti, hogy a használt társaik háttérbe szorulnak. Az év eleji adatok pozitív forgalmi tendenciát jeleznek előre, a várható bővülést azonban nehéz megjósolni, hiszen az ingatlanpiac szempontjából húzó hónapok még előttünk állnak.

 

(Forrás: Ingatlannet.hu)

Utoljára frissítve: 2018-04-04 17:48:54

További híreink
Nyílt levél Pásztor Béla polgármesternek
A legnépszerűbb közösségi portálon jelent meg a következő nyílt levél, amely egy beruházó és vásárlói közötti áldatlan állapotokat mutatja be.
2020-02-20 20:32:53, Hírek, Környezetünk Bővebben
Azonnali kármentesítés szükséges a Malom-tó környezetében
A Tavirózsa Egyesület a jegyző azonnali intézkedését kérte a természetkárosítás felszámolásáért
2019-10-07 11:43:12, Hírek, Környezetünk Bővebben
A Digi és az ő technikája
Valamilyen láthatatlan kezek belenyúltak a Digi számlázási rendszerébe.
2019-06-07 17:26:18, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére