. Ma Pál napja van.
Észak kontra dél: mekkora a különbség az agglomerációs települések között?
2018-04-03 17:27:19
Észak kontra dél: mekkora a különbség az agglomerációs települések között?

Észak kontra dél: mekkora a különbség az agglomerációs települések között?

Azt gondolnánk, hogy az ingatlanpiac lassan megáll és elcsendesedik, a mellékelt ábra szerint azonban egyáltalán nem ez a helyzet.


Annak ellenére, hogy a téli időszak nem mondható a szegmens legdinamikusabbjának, a forgalom januárban és februárban egyaránt emelkedett. Nem is keveset, éves összevetésben ugyanis az előző hónapban közel 14%-kal volt magasabb az adásvételek száma.

 

A fővárosban is lehet zöld területünk


Családosként sokan szembesülnek azzal, hogy nem engedhetik meg maguknak a kertes lakást. Az árakat böngészve ugyanis arra jutnak, egyszerűen nem fér bele a büdzsébe. Szerencsére van olyan kompromisszum, amivel nem kell elhagyniuk Budapestet, mégis lehet egy kis saját, zöld területük. Erre nyújtanak megoldást a tetőkertek, illetve a kertkapcsolatok, melyekkel akár száz négyzetméteres füves részt lehet nyerni.


Ez persze jól hangzik, de az első kérdések között valószínűleg felmerül, mennyibe fog ez fájni nekünk. Egy 60 nm-es új lakás 90 nm-es kertkapcsolattal például 52 millió forintért elérhető, de néhány utcával arrébb fele ekkora tetőkerttel 20%-kal alacsonyabb árat taksál egy ugyanekkora ingatlan.

 

Az agglomerációs drágulás leelőzte az országos szintet


A változások szele korántsem korlátozódott a fővárosra, az ingatlanpiac szele elérte az agglomerációt is: megindult a telekárak emelkedése, illetve megugrott a kiadott építési engedélyek száma. Tavaly a legdinamikusabb drágulást a déli és az északi településeken tapasztalták, a forgalom szempontjából pedig többek között Dunakeszi, Fót, Vác, Veresegyház és Gödöllő tartozott az élvonalba.
Az áremelkedés sem állt meg idén az agglomerációban, az országos szinten jellemző 4%-os átlagtól azonban jelentős eltérések mutatkoznak az egyes településeken. Míg Veresegyházán 4%-kal visszaestek, addig Szigethalmon 1%-kal, Szentendrén és Dunakeszin 3-4%-kal, Gyömrőn és Monoron pedig 12%-kal bővültek az átlagárak az év első két hónapjában. Ehhez viszonyítva a fővárosban alacsonyabb volt a változás, amit részben az magyaráz, hogy itt vélhetően elért egy határt az árszínvonal.

 


Az átlagos ingatlanárak változása az agglomeráció egyes városaiban (2018. első két hónapjában)

 

Még mindig több százezres különbségek vannak


A százalékok által kialakított sorrendtől eltérő lista mutatkozik az átlagárak tekintetében. A rangsort országos viszonylatban is a Budapesten eladó lakások, valamint családi házak vezetik, ettől az agglomeráció egyes városai különböző mértékben maradnak el.


A Dunakeszin és Szentendrén meghirdetett családi házak árai nem sokkal kedvezőbbek a fővároshoz képest, a téglalakások esetén azonban ennél nagyobb – 22-35%-os – különbség tapasztalható. A térség toplistásaitól Veresegyháza és Gödöllő 7-32%-kal marad el, Monoron pedig ingatlantípustól függően közel 50%-kal kedvezőbb átlagos négyzetméterenkénti árakkal találkozhatunk.

 


Átlagos négyzetméterárak az agglomeráció egyes városaiban (Ft/m2, 2018. februári adatok alapján)

 

Mi várható idén?


Idén a figyelem középpontjában valószínűleg még mindig az újlakások lesznek – ez persze nem azt jelenti, hogy a használt társaik háttérbe szorulnak. Az év eleji adatok pozitív forgalmi tendenciát jeleznek előre, a várható bővülést azonban nehéz megjósolni, hiszen az ingatlanpiac szempontjából húzó hónapok még előttünk állnak.

 

(Forrás: Ingatlannet.hu)

Utoljára frissítve: 2018-04-04 17:48:54

További híreink
Azonnali kármentesítés szükséges a Malom-tó környezetében
A Tavirózsa Egyesület a jegyző azonnali intézkedését kérte a természetkárosítás felszámolásáért
2019-10-07 11:43:12, Hírek, Környezetünk Bővebben
A Digi és az ő technikája
Valamilyen láthatatlan kezek belenyúltak a Digi számlázási rendszerébe.
2019-06-07 17:26:18, Hírek, Környezetünk Bővebben
November 1: Mindenszentek Napja
Csütörtökön Mindenszentek napja. Négynapos hétvége lesz.
2018-10-29 19:58:54, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hol vannak már azok az idők, amikor a kutyákat is egy kalap alá vették a többi haszonállattal, és a ház őrzése...
Bővebben >>