. Ma Zita napja van.
Piaci házirend, tilalmak gyűjteménye
2014-01-22 14:34:52
Piaci házirend, tilalmak gyűjteménye

Piaci házirend, tilalmak gyűjteménye

A veresegyházi piac fogalom, nem csak a városban. Sokan jönnek, jönnének árulni ide, valamint a környező településekről, sőt Budapestről is kijárnak vásárlók.


Vannak bérlettel rendelkező árusok, főleg a helyi kistermelők, akiknek most kellett megvásárolni az éves helyüket. A bérlet mellé - és tudomásunk szerint csak ők - egy kétoldalas "új" piaci házirendet is kaptak.

 

Eddig még nem is lenne érdekes, ha nem keringene közben egy városi pletyka, miszerint ebben a "házirendben" szerepel néhány nem érthető pont is.

 

Az egyik ilyen pl., a piac egész területén tilos a dohányzás, ittasan sem lehet ott tartózkodni. Lássuk be, ez azért elég életszerűtlen, hacsak nem a büntetésre hajtanak. Mert manapság ez az egyetlen "megfelelő" szankció. A bevétel, a még több bevétel.

 

A 2014-es év a választásokról szól. Ha egy képviselő-jelölt egyidőben egyszerre sok emberrel akar találkozni, akkor ezt leginkább piacok, bevásárlóközpontok területén teheti meg. Nos, Veresegyház ebben is újított, ebben a házirendben mindezt megtiltja.

 

 

 

Igaz, erről csak az tud, aki bérletes árusítóhellyel rendelkezik. Az alkalmi árusok nem, illetve erről nem tájékoztatják a helyi pártok képviselőit sem, így marad városi pletyka.

 

Az önkormányzat jegyzőjéhez fordultunk kérdéssel: igaz-e a tilalom? A jegyző úr - úgyis, mint az önkormányzat szakmai vezetője - az alábbiakról tájékoztatott:

 

"Nem tudok az Ön által említett határozatról, a Képviselő-testület ilyen határozatot nem hozott.

Nem is hozhatott, hiszen ezt a mostani választási eljárási törvény nem tiltja, mármint azt, hogy a pártok kampánytevékenységet folytassanak közterületen.  

A törvény szerint van néhány kivétel ahol nem lehet kampányolni illetve ajánlásokat gyűjteni:

-          munkahelyen

-          Honvédségnél, államigazgatási szerveknél (önkormányzatnál)

-          tömegközlekedési eszközön

-          köznevelési és oktatási intézményekben

-          egészségügyi intézményekben

 

A piac azonban azon túl, hogy más esetekben közterület, szerdai és szombati napokon a piac rendje vonatkozik rá.

Ha pl Önök úgy szeretnének kampányolni, hogy közben asztalt vagy területet foglalnak el a piac nyitvatartási idejében,  akkor értelemszerűen a piaci helyár megfizetésével tehetik, de ha csak járókelőként, egy fa, vagy oszlop tövében állva, vagy sétálva szórólapokat osztanak, ez nem tartozik sem engedély sem fizetési kötelezettség alá.  Hozzáteszem, ha nem zavarják ezzel a piac rendjét,  és nem zavarják az állampolgárokat."

 

Üdvözlettel:

Garai Tamás

jegyző

 

 

A válasz korrekt, főleg annak ismeretében, hogy ezt a házirendet - amelyet sikerült megszereznünk - nem az önkormányzat készítette, hanem az önkormányzathoz tartozó GAMESZ. 

 

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>