. Ma Ervin napja van.
Új mozgalom az elesettekért
2017-01-10 18:09:12
Új mozgalom az elesettekért

Új mozgalom az elesettekért

Egy érdi vállalkozó a legnagyobb közösségi oldalon indította el felhívását a rászorultak megsegítéséért.

 

Az elmúlt hét végére beköszöntött szokatlan mínusz gondolkodtatta el a vállalkozót, hogyan tudna segítséget nyújtani, valamint hogyan lehetne mozgalommá változtatni. Megkerestük a vállalkozót kérdéseinkkel, válaszát változtatás nélkül közöljük:

 

Kuzma Krisztián vagyok, a Szieszta Café tulajdonosa. Köszönöm szépen a megkeresését.

 

A szombati napon szomorúan olvastam a híreket fagyoskodó honfitársainkról. Bár lehetőségeim eléggé korlátozottak, de mindenképp szerettem volna legalább valami jelképes lépést tenni, amivel segíthetek. Arra gondoltam, hogy egy jókora adag teát lefőzni nem nagy dolog, a kávézót meg mindenképp fűteni kell nyitva tartási időben, miért ne fogadnám a csak átmelegedni vágyókat is? I

 

tt jegyezném meg, hogy a felhívás alapvetően nem a hajléktalanokat célozza meg. Én nem utasítom el őket, amennyiben a társadalmi lét alapvető normáit betartják, szívesen látom őket. Viszont bizonyos szempontból felelőtlenségnek tartanám, hiszen itt csak ideiglenesen tartózkodhatnak. Nem vagyok a téma szakértője, nem biztos, hogy megfelelő tanácsot adok, de szerintem egy hajléktalannak a rendkívüli zord időben 24 órás ellátásra van szüksége, így én személy szerint azt javasolnám, hogy ha valaki földön kucorgó hajléktalant lát, ne küldje sehova, hanem értesítse az ellátásért területileg illetékes szervet, vagy elérhetőség hiányában a rendőrséget és amennyiben lehetősége van, várja meg, amíg kiérkeznek.

 

A kezdeményezésemmel elsősorban azoknak kívántam segíteni, akik csekély jövedelműek és nincs lehetőségük kellően fűteni a lakásukat, otthonukban fagyoskodnak, illetve a kültéren dolgozni kényszerülőknek (plakátragasztók, közmű óraleolvasók, kábeltévé szerelők, stb), akiknek jól jöhet egy olyan hely, ahol nem néznek ferde szemmel rájuk azért, mert csupán melegedni térnek be. Bár a bejegyzés olyan utat járt be, annyian osztották meg, amire egyáltalán nem számítottam, de sajnos azt is be kellett látnom, hogy az éles kritikáknak is volt valamennyi alapja, "magányos harcosként", egyetlen Facebook bejegyzéssel nehéz megszólítani azokat, akiknek igazán jól jön a segítség. Ugyanakkor a visszajelzésekben rengeteg segítő szándékot tapasztaltam.

 

Ekkor határoztam el, hogy egy újabb kezdeményezést indítok, mely reményeim szerint mozgalommá alakulhat. Önök ezen kezdeményezésemet is megosztották, amit ezúton is köszönök!

 

A lényege az, hogy az üzlettulajdonosok egyéni kezdeményezéseinek tudjunk egy egységes arculatot adni, egy olyan jelzést, amiből mindenki számára kiderülhet már a bejáratnál, hogy rendkívüli hideg, vagy hőség idején némi oltalmat nyerhetnek akkor is, ha nem vásárlási céllal térnek be, esetleg még egy forró teával, illetve egy pohár hideg vízzel is megkínálják őket. Ezzel kapcsolatban megkerestem az országos sajtóorgánumok nagy részét is, sajnos egyelőre süket fülekre találtam.

 

Ennek dacára bízom benne, hogy hamarosan sikerül átlépni az ingerküszöböt. És hogy vállalnám-e a koordináló szerepet, ha valóban országos mozgalom alakulna? Nos, én 363 napon dolgozom egy évben, magam állok a pult mögött és intézem a vállalkozással kapcsolatos ügyeket is. Az egyéves kislányunkat neveljük a feleségemmel, mindemellett igyekszem törődni az idős szüleimmel is. Ha egyedül próbálkoznék meg koordinációval, akkor azt az a picike idő sínylené meg, amit a családommal tölthetek. Amennyiben úgy érzem, hogy kellő fogadókészség lenne egy ilyen mozgalom iránt, akkor viszont igyekeznék megszervezni egy kis csapatot, mely elláthatná a feladatot. Természetesen azt már nem a kávézó oldalának égisze alatt, hanem önálló csoportként. De ne szaladjunk ennyire előre, egyelőre koncentráljunk a következő lépésre...

 

Amennyiben sikerül  a vállalkozó ötlete, akkor a cikk melletti hőmérő lehetne a mozgalom jelképe, amely a csatlakozott vendéglátóipari egységek  bejáratánál hirdethetné, ide érdemes beténi, itt segítő jobbot nyújtanak a rászorulónak.

 

(Egy önkéntes felajánló máris van Veresegyházon, aki szintén várja azokat, akiknek jól esne egy forró tea  a hidegben: La PZZA Nostra, ahol fél 12-től este 21 óráig lehet ezt igénybe venni.)

Utoljára frissítve: 2017-01-10 19:06:04

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>